Sport

Marokkó „beférkőzött” az európai és a dél-amerikai csapatok közé

A helyzet az élen változott, mert négy éve hat európai és két dél-amerikai válogatott jutott a legjobb nyolc közé, most viszont az öreg kontinensről csak öt, mert Marokkó elbúcsúztatta az esélyesebb spanyol csapatot.

Marokkó „beférkőzött” az európai és a dél-amerikai csapatok közé
Így ünnepelték a marokkóiak, hogy először bejutottak a nyolc közé
Fotó: AFP/Keita Lijima

– A nézőriasztó Marokkó–Spanyolország mérkőzés hatalmas taktikai csatát hozott. Ezt miért az esélyesebb csapat veszítette el?

– Mert Marokkó nem engedte játszani a spanyolokat. Az észak-afrikaiak, ha kellett, durván is védekeztek, így Moratáék gólhelyzet is alig tudtak kialakítani. Mélységi indításokkal ezt a stabil védelmi falat meg lehetett volna bontani, de a spanyolok nem kockáztattak. Amire aztán ráfizettek. Persze, ha a hosszabbításban Sarabia éles szögből nem a kapufát találja el, akkor most a spanyolok szerencsés továbbjutásáról beszélgethetnénk.

– Meglepő módon a tizenegyesrúgásoknál a rutinosabb spanyolok tűntek feszültebbnek.

– Igen, mert nekik volt több a vesztenivalójuk. A marokkóiak már azzal is sikert értek el, hogy bejutottak a nyolc közé, és ezen a vébén gól nélküli döntetlen játszottak a horvátok után a spanyolokkal is. Az utóbbi csapatot viszont nyomasztotta a múlt emléke is, hiszen négy éve szintén büntetőrúgásokkal veszítették el a nyolcaddöntőt. De azért az példátlan, hogy a képzett spanyolok három tizenegyest is elhibáznak.

– Így is tovább tart az európai csapatok fölénye, hiszen tizenháromból öt bejutott a nyolcaddöntőbe.

– Ez várható volt, s ha több esélyes európai csapat jobban szerepel, ez az arány lehetett volna jobb is. Az eddigi teljesítmények alapján azt várom, hogy három európai válogatott és a brazil csapat jut a négy közé. A brazilok varázslatosan játszottak a koreaiak ellen, végre lehetett kicsit nosztalgiázni. Láthattuk, milyen volt a régi idők, remek focija, amire nem emlékeztetett a spanyol–marokkói mérkőzés.

Kapcsolódó írásaink