Sport

Képes lesz-e Marokkó újabb csodára?

Nem játszhat még egyszer a spanyol csapat olyan „lazán”, mint a japánok ellen

Nehéz mérkőzésre számíthat a katari labdarúgó-világbajnokság első keddi nyolcaddöntős összecsapásán a spanyol válogatott, amely az F csoportot meglepetésre megnyerő Marokkóval találkozik al-Rajjanban.

Képes lesz-e Marokkó újabb csodára?
A spanyol Gavi eddig Costa Rica ellen játszott a legjobban
Fotó: AFP/Ercin Erturk

Papíron a Luis Enrique szövetségi kapitány által irányított európai együttes az esélyes a legjobb nyolc közé kerülésre, az afrikai rivális azonban a csoportkörben „totógyilkos" meccseken előbb gól nélküli döntetlent játszott az előző vb-n ezüstérmes horvátokkal, majd a katari torna egyik legnagyobb meglepetést okozva 2–0-ra verte a 2018-ban bronzérmes belga csapatot.

Marokkó ennek is köszönhetően megnyerte a csoportját, s bár kaphatta volna ellenfélnek a japánokat is az E jelű négyesből, végül az ázsiaiak ott csoportgyőztesként végeztek, így a 2010-ben világbajnok spanyolokon át vezet az út a negyeddöntőbe Valid Regragi tanítványai számára.

A spanyolok a Costa Rica elleni 7–0 után nem bírtak a németekkel (1–1), majd utolsó csoportmeccsüket elbukták a japánokkal szemben (1-2). Azután a találkozó után Luis Enrique hangot is adott a nemtetszésének, és érzékeltette, hogy a futballistáitól többet vár a nyolcaddöntőben.

„Egyáltalán nem vagyok boldog, mert bár továbbjutottunk, megnyerhettük volna ezt a meccset. Ez azonban lehetetlenné vált, miután Japán öt perc alatt rúgott nekünk két gólt. Teljesen szétestünk" - kesergett a vereség után a szövetségi kapitány, aki azonban vélhetően nem változtat az eddigi taktikán, és az FC Barcelona középpályás triójának (Sergio Busquets, Pedri, Gavi) tudására, valamint összeszokottságára épített alapjátékkal rukkol majd elő Marokkó ellen is.

Az afrikai együttesben Hakim Zijes kaphat újfent főszerepet, az ő gyorsasága és technikai képzettsége eddig is a legfőbb fegyver volt a marokkóiak ellentámadásaiban. Ugyanakkor Regragi csapatának védekezésére sem lehetett sok panasz eddig, az utolsó, Kanada elleni összecsapáson beszedett öngól ugyanis az első volt, amit Marokkó kapott a legutóbbi hét mérkőzésén.

Marokkó 1986 után másodszor jutott tovább vb-n a csoportjából, de komoly erőpróba lesz számára túljutni a Costa Rica elleni csoportmeccsen 537 sikeres passzal világcsúcsot felállító spanyolokon, akik minden bizonnyal az eddiginél hatékonyabb támadójátékkal készülnek a keddi találkozóra.

A két csapat eddig háromszor csapott össze, az 1961-es világbajnoki pótselejtezőn idegenben és otthon is a spanyolok győztek (1–0 és 3–2), míg a négy évvel ezelőtti, oroszországi vb-n a B csoportban 2–2-es döntetlent játszottak egymással.

Nyolcaddöntő:
Marokkó-Spanyolország

Al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion, 16.00)
A várható összeállítások:
Marokkó: Jásszina Bono – Asráf Hakimi, Romain Száisz, Nájef Aguerd, Nusszáir Mazrauj – Azzedin Ounahi, Szofjan Amrabát, Abdelhamid Szabiri – Hakim Zijes, Juszef En-Neszjiri, Szoán Bufál

Spanyolország: Unai Simon – Dani Carvajal, Rodri, Aymeric Laporte, Jordi Alba – Pedri, Sergio Busquets, Gavi – Ferran Torres, Álvaro Morata, Dani Olmo

Kapcsolódó írásaink