Sport

Világklasszisok tündöklése és búcsúja Katarban

Egervári Sándor szerint Messi és Mbappé eddigi játéka kiemelkedő

Nem született meglepetés az első három nyolcaddöntőben a labdarúgó-világbajnokságon, az esélyesebb holland, argentin és a francia válogatott is magabiztosan jutott a legjobb nyolc közé. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány szerint a világklasszisok közül Messi és Mbappé is csapata húzóembere.

Világklasszisok tündöklése és búcsúja Katarban
Lewandowsk is gratulált Mbappénak a mérkőzés után
Fotó: AFP/Manan Vatsjana

– Hogyan ítéli meg a harmincöt éves Lionel Messi eddigi teljesítményét a világbajnokságon?

– Messinek nagyon fontos szerepe van az argentin csapat nyolc közé jutásában. Nemcsak azért, mert gólt lőtt az ausztrálok elleni nyolcaddöntőben. A játékostársai bíznak benne, hallgatnak rá, ezért mentálisan is sokat segít a csapatának, s harminchat évében járva is még az argentin válogatott húzóembere. Teljesítményén látszik, hogy szeretne szépen búcsúzni a világbajnokságoktól.

– A francia válogatott meghatározó játékosa viszont nem egy veterán, hanem a 23 éves Kylian Mbappé.

– A lengyelek elleni mérkőzésen Mbappé adott egy gólpasszt, majd lőtt két látványos gólt, így már öt találattal vezeti a góllövőlistát. A fiatal világklasszis erőssége, hogy rendkívül gyors, technikai tudása kiemelkedő, és a kombinatív játékban is nagyon hatékony. Még huszonnégy éves sincs, s máris kilencgólos a világbajnokságon. Rá nem lehet mondani, hogy szép jövő előtt áll, mert már a múlja és a jelene is csodálatos.

– A lengyel a franciák ellen játszottak a legjobban, mégis kiestek. Robert Lewandowski legalább góllal búcsúzott, valószínűleg az utolsó világbajnokságától.

– Számomra csalódás volt a lengyel világklasszis játéka, mert a csapatjátékban nem volt elég hatékony. Messivel ellentétben nem lett együttese húzóembere. A góljánál szerencséje is volt, mert a trükközése miatt a francia védő bemozdult a tizenhatosra, ezért rúghatta újra a tizenegyest. Így legalább góllal búcsúzott attól a világbajnokságtól, amelyen a lengyelek harminchat év után bejutottak a nyolcaddöntőbe.

Kapcsolódó írásaink