Sport

Nyúlcipő van az ötgólos francián?

Usain Bolthoz mérhető fenomén

Egy időben téma volt, hogy a 100 méteres síkfutás jamaicai világcsúcstartója, a nyolcszoros olimpiai bajnok vágtázó Usain Bolt milyen remek lehetne a labdarúgópályán, csak megiramodna a labdával, aztán a kapuig futna vele. Az ő futósebességéhez szokás hasonlítani a francia Kylian Mbappé sprintjeit, pedig van köztük körülbelül 8 km per óra. No de, ahogy a labdát meglövi…

Nyúlcipő van az ötgólos francián?
Mbappé, ahogy felveszi a futósebességet, az vágtázókat megszégyenítő
Fotó: AFP/Franck Fife

Usain Bolt sebessége 44,72 km per óra volt, amikor a világcsúcsot futotta 100 méteren. Ehhez képest, Kylian Mbappé „csak” 36 km per órával vágtázik.

Objektum doboz

Viszont mivel mindenkinél gyorsabb a focipályán, szinte megoldhatatlan feladat az ellenfél hátvédjei számára a tartása. Nem csoda, hogy két vagy három ember is lohol körülötte, miként az sem, hogy, ha tehetik, még jó időben lerántják, meglökik, keresztezik.

A Soccerwhizz.com oldalán szeptember közepén jelent meg egy írás a leggyorsabb lábú focistákról. Ebben Mbappét gyorsabbnak tartják, mint a leggyorsabbak közé sorolt Traorét, Kyle Walkert vagy Kingsley Comant. Elemző cikkek próbálnak rávilágítani arra, mitől fut ilyen gyorsan Mbappé, amelyek arra jutottak, hogy az izmainak a szerkezete, a ragyogó technika, a speciális edzések, a gondos táplálkozás és nem kis részben született adottság nála ez a gyorsaság.

Objektum doboz

Alan Shearer, aki 1992 és 2000 között 63-szor volt tagja az angol válogatottnak, november 29-i szakcikkében elemzi, hogy túl a gyorsaságon miért olyan veszélyes a kapura a francia játékos. Különösen ezen a világbajnokságon. Mert csúcsformában érkezett Katarba, mert imád játszani, éhes a sikerre – és mert ezer módon képes a gólvonal mögé juttatni a labdát. Ugyan Shearer megállt a dánok elleni csoportmeccsnél (talán újra nekiveselkedik az elemzésnek, most, hogy újabb két gólt lőtt Mbappé a lengyelek ellen), de azt megállapította, hogy Mbappé egyaránt gólképes jobb és bal lábbal, fejjel, mellkassal. Mindenki őt keresi a labdával a kapu előterében, mert a labda nála jó helyen szokott lenni.

Objektum doboz

Vasárnap délután két olyan gólt is lőtt, amelyek védhetetlenül vágódtak a lengyel kapus hálójába, s nemcsak jól megválasztott irányuk, hanem sebességük miatt is. 

Az M4 Sport képernyőjén is megjelent a felirat, amely szerint közel 50 kilométer per órával ment és még csavarodott is Mbappé első találata.

Objektum doboz
Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink