Sport

Nyolc európai válogatott jutott a legjobb tizenhat közé

Több meglepetéssel befejeződtek a csoportmérkőzések a katari labdarúgó-világbajnokságon, amelyen először mind a hat kontinensről jutott válogatott a legjobb tizenhat csapat közé. A legtöbb Európából, a 13 együttes közül nyolc nyolcaddöntős.

Nyolc európai válogatott jutott a legjobb tizenhat közé
Kylian Mbappé esélyes a gólkirályi címre
Fotó: AFP/Franck Fife

A világbajnokság csoportkörének legnagyobb meglepetése, hogy az esélyes csapatok közül Németország és Belgium is kiesett. De az erősen tartalékos francia válogatott is vereséget szenvedett Tunéziától, míg a favorit brazil együttes B csapata is 1–0-ra kikapott Kameruntól. A statisztikák szerint ez volt az egyik legnagyobb bravúr, hiszen az afrikai csapatnak csak 5,9 százalék esélye volt. Hasonlóan nagy meglepetés volt, hogy Szaúd-Arábia az első fordulóban legyőzte Argentínát, mert erre csak 8,7 százalék esélye volt.

A BBC összeállításból kiderült, hogy a világsztárok közül az argentin Lionel Messi fontos gólt szerezett Mexikó ellen, majd kihagyott egy tizenegyest. A 37 éves Cristiano Ronaldo ugyan nincs csúcsformában, de büntetőből eredményes volt Ghána ellen, és így az első futballista lett, aki öt világbajnokságon is gólt lőtt. Robert Lewandowski megszerezte első gólját a világbajnokságon, s 1986 után először a tizenhat közé vezette a lengyel csapatot. A francia Kylian Mbappé pedig három találatával segítette a címvédő franciákat a csoportelsőséghez.

A BBC szakírója szerint továbbra is brazil válogatott a legnagyobb favorit, amely a sérült Neymar kiválása után is biztosan végzett az élen Svájc, Kamerun és Szerbia előtt. Szövetségi kapitányuk, Tite a csoportkörök után óvatosan nyilatkozott: „Kikaptunk Kameruntól, a portugálok Dél-Koreától, a franciák Tunéziától, az argentinok Szaúd-Arábiától. Ezek az eredmények önmagukért beszélnek. Különösen az, hogy ezek nagyon intenzív és kemény meccsek voltak. Nem gondolhatjuk, hogy bármilyen korábbi teljesítményünk megkönnyíti a dolgunkat. Kimondottan óvatosnak kell lennünk, de már azok voltunk a Kamerun elleni meccsen is.”
 Neymar bizonytalan egészségi állapota mellett Alex Sandro még mindig lábadozik, viszont Danilo már társaival edzhet. A dél-amerikai orvosi stáb nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy hétfőn előbbi két futballista is bevethető állapotban lesz. A Kamerun elleni összecsapáson Alex Telles és Gabriel Jesus szenvedett térdsérülést, az ő állapotukról azonban még nem adott tájékoztatást a brazil orvosi stáb.

A nyolcaddöntőtők programja.

December 3., szombat:
Hollandia–Egyesült Államok, al-Rajjan (Halifa Stadion) 16.00
Argentína–Ausztrália, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 20.00
December 4., vasárnap:
Franciaország–Lengyelország, Doha (al-Tumama Stadion) 16.00
Anglia–Szenegál, al-Hor 20.00
December 5., hétfő:
Japán–Horvátország, al-Vakra 16.00
Brazília–Koreai Köztársaság, Doha (974 Stadion) 20.00
December 6., kedd:
Marokkó–Spanyolország, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion) 16.00
Portugália–Svájc, Luszail 20.00

Kapcsolódó írásaink