Sport

Elhunyt Medvegy Iván

Súlyos betegség után 73 éves korában meghalt Medvegy Iván,  korábbi kiváló öttusázó, mesteredző, a Magyar Olimpia Bizottság volt főmunkatársa.

Elhunyt Medvegy Iván
Az öttusa mesteredzője és krónikása is volt Medvegy Iván
Fotó: mob.hu

Medvegy Iván a Csepel SC öttusázójaként a hatvanas években olyan világklasszisokkal edzett együtt, mint Balczó András, Németh Ferenc olimpiai bajnokok, edzője pedig a legendás Benedek Ferenc volt. Versenyzői pályafutása után a Honvéd öttusa szakosztályának a vezetőedzője is volt, többek közt az olimpiai bajnok Fábián László és Martinek János versenyzői időszakában is. A sportág krónikásaként Mizsér Jenővel megírta Az Öttusa története című könyvet. Kétezertől több mint egy évtizedet dolgozott a Magyar Olimpiai Bizottságban, sportszakmai területen.  A sportágak világversenyeivel, az olimpiai szereplésekkel, az eredményekkel kapcsolatos statisztikái, elemzései, szakmai anyagai mindig is hasznos segítségei voltak a hazai sportszakembereknek, az olimpiai mozgalomnak.

„Hatalmas érték, amit Medvegy Iván az olimpiai mozgalom számára készített és hátrahagy nekünk. Mintegy harmincöt éves kapcsolat a mienk, még a nyolcvanas évek elejére nyúlik vissza. Akkor Iván volt a főnök, majd néhány éve, amikor én lettem a MOB sportigazgatója, megfordult ez a viszony, de a sportolóként eltöltött évek emlékei mindig is megmaradtak bennem, és így megkülönböztetett tisztelettel voltam Iván iránt, ami egy egészen különleges nexust eredményezett a mindennapi munkánk során" – mondta 2015-ben, a MOB székházában tartott búcsúztatásakor  korábbi tanítványa, az akkor sportigazgató Fábián László.

Kapcsolódó írásaink