Sport

Az ausztrál tréner kapott hideget-meleget, de kibírta

Graham Arnold bizonyította rátermettségét

Nem egy, nem két szövetségi kapitány mondott búcsút a válogatottnak, mire elértünk a labdarúgó-világbajnokság egyenes kieséses szakaszához, miközben az ausztrál szakvezető, akit viszont mondhatni az egész ország le akart váltani, épp most erősödött meg a posztján. Ettől még szombaton az argentinok elleni pite meleg lesz.

Az ausztrál tréner kapott hideget-meleget, de kibírta
Graham Arnold, az ausztrál szövetségi kapitány a dán csapat legyőzése és a továbbjutás pillanataiban
Fotó: AFP/Paul Ellis

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség weboldala szentelt egy írást az ausztrál szövetségi kapitány kálváriájának. A Socceroos menedzserét, Graham Arnoldot ugyanis az év eleje óta megpróbálták eltávolítani, kiutálni a válogatott éléről. A szakértők és a rajongók is a menesztését akarták.

Az 1988-as olimpián játékosként részt vevő tréner életében akadt ugyanis jó pár sikertelen időszak. Volt már egyszer egy rövid ideig a válogatott szövetségi kapitánya (2006), de egy évig se húzta. Minden harmadik meccsét nyerte csak meg vele a csapat. Aztán nagy szünet jött, majd jött egy sikeres időszak: négy évig edzette a Sydney FC klubcsapatot. Majd 2018 júliusában újra megkapta a lehetőséget a válogatottnál. Egy holland trénert váltott, s legalább azt elmondhatták az aussie-k, hogy hazai tréner irányítja a munkát.

Az első sikereket azonban egyre több vereség árnyékolta be, és az év elején kikezdték a trénert.

„Változásra van szükségünk, hogy újra lángra kapjunk” – ehhez hasonlatos hangokhoz csatlakozott Graham Arnold egykori csapattársa, a gyerekkori barát, a Manchester Unitedot, az Aston Villát és a Chelsea-t is megjárt Mark Bosnich, a korábbi klasszis kapus, aki szerint nem Graham az, aki elviszi a kieséses szakaszig a csapatot. Csak úgy záporoztak a közösségi médiában a becsmérlő, őt kikezdő megnyilvánulások. És sorra jöttek az újabb zakók. Hét meccs, hat vereség...

„Az egyetlen, aki bízott bennem, az a feleségem volt, akit nagyon bántott a sok, engem ért kritika” – mondta a kapitány, akit végül csak nem sikerült kipiszkálni, és aki ettől az egész hadjárattól csak még erősebb lett.

A dac felkavarta és inspirálta Arnoldot és a játékosait is. Meg akarták mutatni, hogy a sokat szidott edzőjük irányította ausztrál csapat, a Socceroos képes a csodára.

De még november elején, a csapathirdetésnél is bőven akadtak szurkák, becsmérlő hangok a közösségi médiában.

Objektum doboz

Eltelt egy hónap, lejátszottak három vb-meccset, most pedig ott tart a csapat, hogy Graham Arnold az argentin csapat elleni győzelemről beszél.

Objektum doboz

Harry Soutar, a Stoke City 24 éves válogatott védője a FIFA médiájának azt nyilatkozta: „Nem tudok róla csak szuperlatívuszokban beszélni. Ahogy felállítja a csapatot, ahogy motivál minket, a vezetése, az emberi képességei… Csoda. Ő az, aki megadta számomra a lehetőséget, és talán nekem és a többieknek sikerült egy kicsit viszonozni mindezt a játékunkkal.”

Rene Meulensteen, Graham Arnold holland asszisztense, aki a nagy Sir Alex Ferguson mellett dolgozott hosszú éveken keresztül a sikerkorszakban a Manchester Unitednál, ugyanilyen elismeréssel nyilatkozott.

„Graham fantasztikus. Még a Unitednál találkoztunk, amikor a profi licencét jött megszerezni. Rögtön megértettük egymást, jól dolgozunk és sokat nevetünk. De a legfontosabb – és a kezdetektől ezt látom –, hogy kiváló szakember, egy csúcsedző, egy csúcsmenedzser, aki taktikailag is nagyon képzett.”

A szövetségi kapitány ki merte mondani, minden idők legjobb ausztrál csapatát szeretné összekovácsolni, ami nem kis feladat, tekintve, hogy 2006-ban is bejutott a válogatott a nyolcaddöntőbe. Akkor csak óriási csatában kapott ki az olaszoktól.

Mathew Ryan csapatkapitány és Graham Arnold a vb-n, két meccs közötti edzés közben
Mathew Ryan csapatkapitány és Graham Arnold a vb-n, két meccs közötti edzés közben
Fotó: AFP/Chandan Khanna

A mai Socceroos is jó úton halad. A csapatkapitány, Mathew Ryan így összegzett a továbbjutás után: „Mi vagyunk a második ausztrál csapat a történelemben, amely elérte a kieséses szakaszt, és ezt soha senki nem veheti el tőlünk. Ez egy hihetetlen bravúr, és azt hiszem, az egésznek még nincs vége. Mostantól arra koncentrálunk, hogy még különlegesebbé tegyük az emléket azáltal, hogy egy lépéssel tovább megyünk.” 

Kapcsolódó írásaink