Sport

Őrült első félidő után nyert és jutott tovább a svájci válogatott

Shaqiri Messi és Ronaldo nyomába lépett

Várható volt, hogy nagy csatát vív majd a svájci és a szerb válogatott a továbbjutásért, körülbelül azonos tudású csapatok. A svájciaknak döntetlen is elég lett volna a sikerhez, de végül 3–2-re nyertek.

Őrült első félidő után nyert és jutott tovább a svájci válogatott
Shaqiei a szerb szurkolók előtt ünnepelte a gólját
Fotó: AFP/Javier Soriano

Xherdan Shaqiri a 20. percben megszerezte a vezetést a svájciaknak, a koszovói–albán százrmazású játékos nem mulasztotta el, hogy a szerb tábor előtt ünnepeljen. Más kérdés: volt oka örömre: ő mindössze a harmadik futballista, aki 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is szerzett gólt a világbajnokságon. A másik kettő: Cristiano Ronaldo és Lionel Messi.

Kicsit csorbult az öröme, amikor Alekszandar Mitzrovics – a torna eddigi talán leglátványosabb fejesével – hat perccel később kiegyenlített. Sőt, Dusan Vlahovics a 35. percben már Dragan Sztojkovics válogatottját juttatta előnyhöz. A 44. percben Breet Embolo, aki ezen a világbajnokságon a fontos gólok nagymestere a svájciak számára, kiegyenlített, azaz megint a svájciak kerültek továbbjutó helyre a virtuális tabellán.

Ez volt az első világbajnoki mérkőzés az 1998-as Anglia–Argentína-találkozó óta, amely négy gólt is hozott az első félidőben.

A második félidő szinte góllal indult, Remo Freuler a 48. percben 3–2-re alakította az állást. Több gól már nem esett. A 100. percben Rajkovics még lőhetett volna egy gólt – viszonylag tiszta helyzetből célozhatta meg a kaput, de nem találta el a bal sarkot.

Svájc továbbjutott, és a portugálokkal játszik majd, a szerbek kiestek.

Kapcsolódó írásaink