Sport

Veszélyben az orosz jégkirálynő olimpiai indulása

Hogy a politika mennyire befolyásolja a doppingügyeket, azt jól jelzi, hogy a februári téli olimpia női műkorcsolya csapatversenyének még most sincs hivatalos végeredménye, mert a győztes orosz csapat legjobbjáról, az akkor 15 éves Kamila Valijeváról kiderült, hogy 2021 decemberi doppingtesztje pozitív lett, de azóta sem tiltották el.

Veszélyben az orosz jégkirálynő olimpiai indulása
Hétfőn részt vett Kamila Valijeva a műjégpálya megnyitóján a moszkvai Vörös téren
Fotó: AFP/Sefa Karacan

Kamila Valijeva doppingügyét Oroszországban a mai napig nem zárták le. Szeptember elején az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) annyit közölt, hogy az utolsó szakaszában tart a vizsgálat, és az illetékes testület heteken belül összegzi a nyomozás eredményeit, ám azóta újabb információ nem látott napvilágot.

Ezt elégelte meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), amely a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé vitte Valijeva doppingügyét, és négy évre szóló eltiltást kért a fiatal orosz sportolóra.

Amennyiben a bíróság a WADA fellebbezésének megfelelően dönt, úgy a 16 éves versenyző a 2026-os olaszországi téli olimpián sem szerepelhetne. A beadványban az is szerepel, hogy az érintett minden eredményét töröljék 2021 decemberétől kezdődően, azaz az idei pekingi téli játékokon elért helyezéseit is, ami által elveszítené a csapatversenyben nyert aranyát is.
Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROB) elnöke természetesen nem ért egyet a WADA kérésével, és azt nyilatkozta: „A WADA nem egy döntés, hanem a RUSADA tétlensége ellen nyújtott be fellebbezést, ezért ez csak két szervezet közötti tárgyalás lesz. Az viszont nem tetszik, hogy a WADA négyéves eltiltást javasolt Valijevának. Ez tévedés, mert jelenleg nincs döntés, tekintettel arra, hogy a sportoló kiskorú, de a WADA így működik.”

A hosszú, elhúzódó ügy ellenére Valijeva nem unatkozik, szorgalmasan próbál, mert a Jóistennő szerepét fogja játszani Tatyana Navka Serehezádé szerelmi történetében, a jégrevüt december 24-én mutatják be Moszkvában.

Kapcsolódó írásaink

Vizet inni tilos!

ĀEllentmondásnak tűnhet, de attól még igaz: a pekingi téli olimpiát beárnyékolta az orosz Kamila Valijeva doppingügye, amely viszont rávilágított arra, hogy a néző számára látványos műkor­csolyában milyen kegyetlen módszerekkel dolgoznak az edzők