Sport

Különleges ötlet 2030-ra: három kontinens három országa rendezne

Szaúd-Arábia, Egyiptom és Görögország összefogna

Miközben a katari világbajnokság napjaiban egyre többet lehetett olvasni arról, hogy Szaúd-Arábia világbajnokságot rendezne hat év múlva, nyilvánosságra került egy nagyon érdekes terv csírája.

Különleges ötlet 2030-ra: három kontinens három országa rendezne
Szaúdi szurkolók hagyományos(abb) viseletben
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Mohammed Dabbous

Ahmed al-Hatib, Szaúd-Arábia az idegenforgalomért és a turizmusért felelős minisztere bejelentette, hogy Egyiptom, Görögország és Szaúd-Arábia közös pályázatot tervez benyújtani a nyolc év múlva esedékes labdarúgó-világbajnokság megrendezésére.

Úgy vélte, addigra az ő országában lesznek a rendezés szempontjából a világ legjobb létesítményei. A terv egyébként nagyon ötletes, és vélhetően felfűzik majd rá Afrika, Ázsia és Európa közös rendezésének gondolatát. Korábban 2002-ben rendezték a világbajnokságot egynél több országban (Ázsiában Japán és a Koreai Köztársaság), illetve három rendezője lesz a 2026-os vb-nek (Egyesült Államok, Kanada, Mexikó), Azaz: két és főleg három kontinens még soha nem rendezett együtt.

Korábban Afrikából Marokkó, Dél-Amerikából Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile közösen, Európából pedig Portugália, Spanyolország és Ukrajna közösen jelezte rendezési szándékát. A FIFA a rfendezési jogot 2024-es, sorszám szerint 74. kongresszusán ítéli majd oda.

Kapcsolódó írásaink