Sport

Kik ezek a zöld mezes sasok?

Szombaton Lengyelország csapata következik

Ami az egyik csapatnak dráma, az a másiknak óriási szenzáció. Így foglalható össze az Argentína–Szaúd-Arábia mérkőzés is, amely azzal zárult kedden, hogy a katari világbajnokságon Dohában a másik arab ország játékosai és szurkolói iránti tiszteletből szaúdi fényfestést kapott a belváros egyik toronyépülete.

Kik ezek a zöld mezes sasok?
Al-Sehri gólt lőtt az argentinoknak, térden a dél-amerikai csapat
Fotó: AFP/Foto Olimpik

A döbbenetest szaúdi győzelem óta egyre másra azt kérdezi a média: na jó, de kik ezek a zöld mezes legények?

Objektum doboz

Az arab Gulf Today megpróbált utána járni a titoknak. Másrészt gondjuk volt arra is, hogy bemutassák, a csapatnak kifejezetten sok arab nő szurkolt.

Objektum doboz

Al-Sehri és al-Davszari lőtték a két szaúdi gólt, válaszul Messi büntetőből elért találatára, és csodák csodájára győztesként vonulhattak le a pályáról. A zöld mezes válogatott teljes egészét a hazai bajnokságban adók teszik ki, nem nagy nevek, de nagy lelkek. Akik nagyon rákészültek a világversenyre: szeptember vége óta együtt készültek Hervé Renard-ral, francia vezetőedzőjükkel.

Objektum doboz

A legtapasztaltabb a 31 éves al-Davszari, ő a csapat gólkirálya, de a Luszail Stadionban először betaláló al-Sehri is gólerős játékos. Mindketten az al-Hilalban játszanak. A szaúdi csapat az idei világbajnokság 32 csapatából a rangsorban csak az utolsó előtti, és kevés a nemzetközi tapasztalatuk is, igaz, már a 2018-as oroszországi világbajnokságra is kijutottak.

A két góllövő, valamint a nagy argentin lövéseket hárító al-Ovaisz igazi szaúdi hősök lettek. Eredményességük azonban külföldi edzőknek (is) köszönhető. A tizennyolcszoros bajnok al-Hilalnál egy argentin tréner, a nyolcvanas évek sztárja, Ramon Diaz irányítja a munkát (micsoda fintora a sorsnak!). A huszonhat fős keretből pont tizenkettő labdarúgót ő edz a hétköznapokon.

Szalem al-Davszari, aki gólöröméről – cigánykerékből dobott flip – is könnyen felismerhető, mint a legismertebb szaúdi focista már 2011 óta az al-Hilal játékosa. Egy meccs erejéig kölcsönadták a La Ligában a Villarrealnak.

Objektum doboz

Az 54 éves francia mester. Hervé Renard különös figura: egykor takarításból tartotta fenn magát, később saját tisztítócéget alapított, majd az edzősködés felé fordult. A szaúdi válogatottal 2019-ben kötött szerződést, azt megelőzően Marokkóval volt vb-résztvevő, és elmondhatja azt is, hogy két Afrikai Nemzetek Kupáját nyert két válogatottal, Zambiával és Elefántcsontparttal.

„Amikor megérkezel egy világbajnokságra, hinned kell magadban. A futballban minden megtörténhet. Néha egyszerűen csak annyi történik, hogy az ellenfél nincs a legjobb motiváltságban” – nyilatkoztat tapintatosan a 2–1-es győzelem után a vezetőedző.

A szombati ellenfél a lengyel válogatott vélhetően kellően motivált lesz, egyelőre nincs pontja a csoportjukban, muszáj lenne győznie a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő találkozón.

Kapcsolódó írásaink