Sport

Az amerikaiaktól vereséget szenvedő iráni játékosokat megbüntetik – egy CIA-tiszt szerint

A CNN szerint börtönt és kínzást ígértek a családtagoknak

Különös írás jelent meg a sporttal csak ritkán foglalkozó, konzervatív nézeteket és véleményeket, elemzéseket hozó amerikai Breitbart médiaszindikátus oldalán. Ebben egy volt CIA-tiszt azt állítja, hogy az iráni labdarúgó-válogatott tagjai, s különösen azok, akik a pályán voltak a továbbjutásról döntő Irán–Egyesült Államok találkozón (0–1) komoly büntetésnek néznek elébe, amikor hazatérnek. 

Az amerikaiaktól vereséget szenvedő iráni játékosokat megbüntetik – egy CIA-tiszt szerint
Az amerikai és az iráni vezérszurkolók jól kijöttek egymással az al-Tumama Stadionban kedden este
Fotó: AFP/Patrick T. Fallon

„Tekintettel arra, amit tudunk az iráni kormány viselkedéséről és általában a brutális megtorlásokról, nincs okunk azt hinni, hogy ezúttal másképp lesz”– mondta el véleményét először a New York Postnak Mike Baker, a CIA egykori titkos hírszerző ügynöke.

Ebbe a mondatba kapaszkodott bele a Breitbart elemzője, Dylan Gwinn is, aki hozzátette, hogy nemcsak a csoportkör utolsó meccsén elszenvedett vereség, de az is kiválthatja majd a rezsim bosszúját, hogy az első mérkőzés előtt a játékosok egyike sem énekelte az iráni himnuszt.

A további két vb-mérkőzésen már nem volt ezzel gond, meg nem is árulták el a tettük okát, de ha valaki nem énekli a hazája himnuszát olyankor, amikor azt szokás, amikor rajta a világ szeme, az nem fogható fel másként, mint egyfajta tiltakozásként.

A média úgy tudja, a labdarúgóknak találkozniuk kellett az Iráni Forradalmi Gárda tagjaival az első mérkőzést követően. A CNN hétfői (nem feltétlenül megalapozott) riportja szerint a játékosokat családtagjaik börtönbüntetésével és kínzásával fenyegették meg, ha folytatják a himnusz bojkottálását.

A pályán elkeseredett küzdelem folyt, a fehér mezes irániak a 38. perctől vesztésre álltak
A pályán elkeseredett küzdelem folyt, a fehér mezes irániak a 38. perctől vesztésre álltak
Fotó: AFP/Evrim Aydin

Mike Baker azt is elmondta a Postnak, ha az irániak nyertek volna kedden, az csökkenthette vagy akár el is törölhette volna a himnusz-incidens miatti megtorlást.

„A rezsim a saját céljaira használta volna őket” – szögezte le Baker. A győzelem mindent vitt volna, és újra előkerültek volna a hangzatos mondatok arról, hogy legyőzték a Nagy Sátánt.”

Kapcsolódó írásaink