Sport

Messi kontra Lewandowski, a továbbjutásért

A C csoportból még mind a négy csapat továbbjuthat

 A C csoport zárófordulójára még mind a négy válogatottnak megmaradt az esélye a továbbjutásra és a nyolcaddöntős részvételre a katari labdarúgó-világbajnokságon, ennek megfelelően a kiesés szempontjából még a fő favoritok közé sorolt Argentína, valamint a csoportelső Lengyelország sincs biztonságban.

Messi kontra Lewandowski, a továbbjutásért
Messit szigorúan érezte a mexikói Héctor Moreno. A lengyelek sem lesznek puhábbak
Fotó: AFP/Odd Andersen

Az erőviszonyokat leginkább az borította fel, hogy az első körben a dél-amerikai együttes 2–1-re kikapott Szaúd-Arábiától. A záró kört mindkét válogatott 3 ponttal várja, a 4 ponttal éllovas lengyelek mögött, valamint az 1 ponttal sereghajtó mexikóiak előtt.

A döntetlen egyedül a lengyelek számára lehet üdvözítő, akiknek még egy vereség sem biztosan jelent kiesést. Az argentinok és a szaúdiak sorsa viszont már döntetlennél is a másik mérkőzés végeredményétől függ. Utóbbi kettőnek így mindenképpen győznie kell, hogy nyolcaddöntős részvétele ne függjön másoktól. Mexikó számára pedig egyébként sincs más választás, bár esetében még a három pont sem jelent automatikusan garanciát a továbbjutásra.

Lengyelország és Argentína korábban 12 alkalommal találkozott már, két döntetlen mellett a lengyelek háromszor, az argentinok hétszer nyertek. Vb-ken kétszer csaptak össze, 1974-ben a lengyelek nyertek 3–2-re, 1978-ban a későbbi győztes argentinok 2–0-ra. Legutóbb 11 éve mérkőztek meg, akkor Varsóban a házigazdák diadalmaskodtak 2–1-re. A párosítás érdekessége, hogy a lengyelek dél-amerikai riválissal szemben a legutóbbi három vb-meccsüket elbukták, ráadásul gólt sem szereztek. Az argentinok pedig európai ellenféllel szemben nyeretlenek a legutóbbi három vb-találkozójukon, mind a hármat az előző tornán játszották, amelyen döntetlenre végeztek Izlanddal, illetve kikaptak a két döntőstől, a címvédő franciáktól és az ezüstérmes horvátoktól.

A másik párban Mexikó még veretlen Szaúd-Arábiával szemben (4 győzelem és 1 döntetlen), viszont legutóbb több mint húsz évvel ezelőtt, 1999-ben mérkőztek meg. A szaúdiak vb-n még nem találkoztak a CONCACAF zónából érkezett riválissal, nem úgy a mexikói csapat ázsiai reprezentánssal, amelyet mind a négyszer felülmúlt csoportkörös találkozójukon: Irakot 1986-ban, a Koreai Köztársaságot 1998-ban és 2018-ban, valamint Iránt 2006-ban.

C csoport, 3. (utolsó) forduló:
Lengyelország–Argentína

Doha (974 Stadion, 20.00)
A várható összeállítások:
Lengyelország: Wojciech Szczesny – Matty Cash, Kamil Glik, Jakub Kiwior, Bartosz Bereszynski – Piotr Zielinski, Krystian Bielik, Grzegorz Krychowiak, Przemyslaw Frankowski – Arkadiusz Milik, Robert Lewandowski. Argentína: Emiliano Martínez – Nahuel Molina, Nicolás Otamendi, Lisandro Martínez, Nicolás Tagliafico – Enzo Fernández, Leandro Paredes, Rodrigo De Paul – Lionel Messi, Lautaro Martínez, Ángel Di María

Szaúd-Arábia–Mexikó

Luszail (Luszail Stadion, 20.00)
A várható kezdőcsapatok:
Szaúd-Arábia: Mohamed al-Ovajsz – Szaud Abdulhamid, Abdulelah al-Amri, Hasszan Tambakti, Mohammed al-Breik – Mohamed Kanno – Firasz al-Buraikan, Navaf al-Abed, Szami al-Nadzsej, Nasszer al-Davszari – Szaleh al-Sehri. Mexikó:
Guillermo Ochoa – Jorge Sánchez, Héctor Moreno, César Montes, Jesús Gallardo – Héctor Herrera, Edson Álvarez, Luis Chávez – Hirving Lozano, Raúl Jiménez, Alexis Vega

Kapcsolódó írásaink