Sport

Ez vár a vb-mezőnyre a következő négy napban

Még a nyolcaddöntő tizenhárom helye kiadó

Négy nap alatt tizenhárom továbbjutó hely kel el a katari labdarúgó-világbajnokságon. Megnéztük, mi várható az egyes csoportokban, ki csatlakozhat a francia, a brazil és a portugál válogatotthoz.

Ez vár a vb-mezőnyre a következő négy napban
Lawrence Zigi, a ghánai kapus tisztáz a dél-koreai csatárok elől. Nagy része van abban, hogy csapata esélyes a továbbjutásra
Fotó: AFP/Csung Jön Dzse

A kedd az A és a B csoporté. Előbbiben (délután négy órától) Ecuador Szenegállal, illetve a másik párban Hollandia a már kiesett Katarral játszik. Az Oranje hivatalosan még nem jutott tovább, de egy ponttal biztosan versenyben marad. Sőt akár vereséggel is, ha a szenegáliak nem nyernek. Nehéz elképzelni, hogy az eddig a harminckettes mezőny leggyengébb szereplőjének tűnő katari csapat legyőzze a hollandokat – ha ez mégis bekövetkezik, s a szenegáliak is nyernek, kezdődhet a számolgatás. Minden más esetben egyszerű a képlet: továbbjutó a holland válogatott s – ha pontot szerez – az ecuadori.

A B csoportban az angolok már csak matematikailag esnek ki, semmiféle realitása nincs annak, hogy legalább négygólos vereséget szenvednek a walesiektől. Érdekesebb a másik továbbjutó kérdése: ha győz vagy döntetlent játszik Irán, ugyancsak mehet a nyolcaddöntő. A harmadik esetben a győztes amerikaiak vigadhatnak. Itt érdemes megjegyezni, hogy ez a két mérkőzés este nyolckor kezdődik, addigra meglesz az A csoport végeredménye. A jelenlegi állás szerint valószínű, hogy a hollandok nyerik azt a négyest, így az angolok akkor kerülik el őket, ha ők is csoportelsők. Az nyilvánvaló, hogy a háromoroszlánosok sokkal szívesebben játszanának az ecuadori vagy a szenegáli csapattal, mint az Oranjéval.

A C és a D csoportban szerdán játsszák a záró két-két mérkőzést. A C-ben még mind a négy csapatnak van továbbjutási esélye, sőt mindegyiknek a saját kezében van a sorsa, ha jó eredményt ér el, nem függ a jövője a másik találkozó eredményétől. A csoport aktuális első és második helyezettje játszik az Argentína–Lengyelország mérkőzésen, az európaiaknak elég a döntetlen is. A lengyel csapat szélsőséges esetben még vereséggel is továbbjuthat, ehhez az kell, hogy ne kapjon ki nagyon az Albicelestétől, és a mexikóiak csak nagyon kis különbséggel verjék meg a szaúdiakat. Az argentinok, ha nyernek, továbbjutnak, ha döntetlenre végeznek, izgulhatnak, hogy a szaúdiak ne győzzenek, vagy a mexikóiak, ha nyernek, csak kis különbséggel tegyék. Ha a Szaúd-Arábia–Mexikó mérkőzés döntetlent hoz, az argentinoknak is elég egy pont a lengyelek ellen. Érdemes csoportgyőztesnek lenni, így lehet elkerülni a franciákat. Ezek a mérkőzések szerdán 20 órakor kezdődnek.

A D csoportban nagyon nehéz elképzelni, hogy a franciák elveszítsék az első helyet, ehhez ugyanis az kellene, hogy az ausztrálok nagyon magabiztosan megverjék a dánok, a címvédő pedig kikapjon a tunéziaiaktól. Egyik sem valószínű. Érdekesebb a második hely sorsa: a dánok csak akkor mennek tovább, ha megverik az ausztrálokat (s a tunéziaiak nem verik meg még nagyobb különbséggel a franciákat). A kezdési időpont mindkét mérkőzésen szerda, 16.00.

Az E csoportban csütörtökön 20 órakor kezdődik majd a két mérkőzés. A spanyolok játszanak a japánokkal, a németek pedig a Costa Rica-iakkal. Sok variáció előfordulhat, a képlet elsőre egyszerű, aki nyer, az továbbjut. A döntetlenek konzerválják a mostani állást, eben az esetben a spanyolok és a japánok mennek tovább. Ebből az is következik, hogy a spanyol válogatott a japánok elleni döntetlennel is biztosan továbbjut, nem kell nyernie. Aki kikap, kiesik, kivéve a spanyolokat, ha a másik mérkőzés „iksz”.

Az F csoportban délután négykor kezd Belgium–Horvátország, Marokkó pedig Kanada ellen. Két döntetlennél Horvátország és Marokkó a továbbjutó. A horvátoknak és marokkóiaknak is mindenképpen elég a döntetlen, függetlenül a másik mérkőzéstől. Mi több a legutóbbi torna ezüstérmese még kis különbségű vereséggel is révbe ér, ha a kanadaiak meglepik az észak-afrikaiakat. A belgákon a döntetlen csak akkor segít, ha a marokkóiak három, de lehet, hogy legalább négy góllal kikapnak. Kanada már kiesett.

A G csoportban péntek este nyolctól a már továbbjutott brazilok a kameruniakkal játszanak. A Szelídíthetetlen Oroszlánokon csak a győzelem segít, az is csak akkor, ha a másik párban a svájciak nem nyernek vagy a szerbek nem nagyon nyernek. A svájciak egészen addig továbbjutók, ameddig nem állnak vesztésre a szerbek ellen. Dragan „Pikszi” Sztojkovics csapatának csak a győzelem jó, de az mindenképpen, feltéve, hogy a brazilok pontot szereznek Kamerun ellen.

A H csoportban a portugálok már továbbjutottak, s nyilván igyekeznek meg is nyerni a csoportot, hogy a papírforma alakulása esetén elkerüljék a brazilokat. Utolsó mérkőzésüket a dél-koreaiak ellen játsszák. Az ázsiai válogatott egyelőre egypontos, csak akkor marad esélye a továbbjutásra, ha több góllal megveri a portugálokat s Uruguay is nyer, de csak kicsit a ghánaiak ellen. A legjobb helyzetben az afrikai válogatott van a második helyet illetően, elég egy döntetlen neki, aztán játszhat a nyolcaddöntőben a brazilokkal.

Kapcsolódó írásaink