Sport

Southgate: Szeretjük Philt

Kedden jön a szomszédvárak csatája, a tét a továbbjutás

Egyelőre szerény szerepet kapott az angol szurkolók által nagyon hiányolt Phil Foden, de most felvirradhat az ő napja. A csapat szövetségi kapitánya, Gareth Southgate mindenesetre közölte, ő nagyon szereti Philt. Hogy beteszi-e a csapatba a keddi Wales elleni meccsen, azt pedig meglátjuk.

Southgate: Szeretjük Philt
Phil Foden még vár a lehetőségre a vb-n, hogy megmutassa, mire képes
Fotó: AFP/Paul Ellis

Elég nagy teret szentel a BBC az angolok utolsó csoportkörös vb-meccsének, a keddi 20 órás, Wales elleni találkozónak. Egyrészt pár órája írtak egy cikket arról, hogy kinek-kinek mire lenne szüksége ahhoz, hogy továbbjusson az egyenes kieséses szakaszba, vagyis a 16 közé. Másrészt egy másikat meg arról, vajon milyen szerepet szán a csapatvezetés Phil Fodennek, akit a gólzáporos első meccsen csak a 71. percben cserélt be Gareth Soutgate. S aki az Amerikai Egyesült Államok ellen nem is volt pályán.

Nem így képzelte a labdarúgó-világbajnokságot Phil Foden. És a szurkolótábora sem.

Mindenesetre Southgate igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, semmi baja nincs Fodennel, sőt szereti. Hozzátette: „Nagy szerepet fog játszani ezen a tornán.” A mester megnyugtatott mindenkit, teljesen elégedett a Manchester City játékosának a hozzáállásával, aki ebben a szezonban a klubjában 14 mérkőzésen hét gólt szerzett, de azt azért beismerte, hogy Jack Grealish és Marcus Rashford játékára nagyobb szüksége volt az amerikaiak ellen (bár ez sem vezetett eredményre).

Foden és Grealish a nyitómeccsen, utóbbi gólja után
Foden és Grealish a nyitómeccsen, utóbbi gólja, a hatodik találat után
Fotó: AFP/Paul Ellis

A tabella élén jelenleg Anglia áll, és Wales csak a negyedik, de a két továbbjutó sorsa a B csoportban még nyitott. Ez kedden, a két egyszerre kezdődő mérkőzésen dől el. Angliának még a vereség is jó, ha nem kap ki négy góllal a walesi válogatottól. De nyilván nem ebben gondolkodnak. 

Southgate Foden dicséretére felhozta, hogy több szerepkörben is játszatható, focizhat jobb vagy bal szélen, de a hamis kilences poszt is fekszik neki. Ráadásul a játékában mindig benne van a gól. 

A BBC Sportnak túl a Foden-kérdésen arról is nyilatkozott a szakvezető, hogy mennyivel nagyobb most a nyomás rajtuk azzal, hogy lényegében helyi derbit vívnak. Azt felelte, mivel minden ország válogatottja őket akarja legyőzni, mert ők Anglia, ezért nem nagyobb a teher rajtuk a szokásosnál.

„Minden alkalommal magasak az elvárások, amikor a pályán vagyunk. Arra kell koncentrálnunk, hogy a lehető legjobban játsszunk, miközben meg kell mutatnunk azt a higgadtságot és könyörtelenséget, amelyre szükségünk lesz a győzelemhez”– zárta le a témát Gareth Southgate.

Kapcsolódó írásaink