Sport

Musiala lehet a jövő Messije

Döntő szerepe volt a 19 éves Jamal Musialának abban, hogy a német válogatott 1–1-es döntetlent játszott a spanyol csapattal, így megmaradt az esélye, hogy továbbjusson a csoportjából.

Musiala lehet a jövő Messije
Remekül cselez Jamal Musiala
Fotó: AFP/Hasan Bratic

A nigériai apától és lengyel származású anyától Stuttgartban született Jamal Musiala hét éves korában családjával Angliába költözött, ahol a Chelsea futballakadémiáján tanulta meg a sportág alapjait. A kiváló tehetségű Musiala ezen a világbajnokságon az angol válogatottban is játszhatott volna, mert 15 éves kora óta a szigetország korosztályos válogatottjait erősítette.

Tizenhat évesen a fiatal tehetség 2019-ben a Chelsea-től a Bayern Münchenbe igazolt, s 2020 szeptember 18-án megszerezte az első gólját a Bundesligában. Ezzel a Bayern legfiatalabb góllövője lett 17 évesen és 205 naposan, megdöntve Santa Cruz 18 éves és 12 napos rekordját.

Mindezek után Musiala tavaly februárban váratlanul bejelentette, hogy felnőttként a német válogatottban fog szerepelni. Márciusban már be is mutatkozhatott az Izland elleni világbajnoki selejtezőn, majd októberben megszerezte első gólját is a válogatottban az Észak-Macedónia elleni 4–0-ás győztes mérkőzésen.

A német tinédzser bekerült a világbajnoki keretbe is, s a spanyolok elleni mérkőzésen a német csapat legjobbja volt, 84 százalékos pontossággal passzolt, s az ő átadásból lőtt Niclas Füllkrug egyenlítő gólt.

Lother Matthäus, volt német szövetségi kapitány szerint Musiala a német válogatott kulcsjátékosa lehet a következő években: „Ő lehet a jövő Messije. Mert remekül lát a pályán, okosan játszik, pontosan passzol, s nagyon szereti a futballt” – nyilatkozta a BBC-nek Matthäus, aki 2005-ben a magyar válogatott szakvezetője volt, amikor csapatunk ellen Messi először szerepelt az argentin válogatottban, s becserélése után két perccel könyöklés miatt kiállították.

A Tottenham korábbi menedzsere, Mauricio Pochettino ezt mondta a BBC-nek: „Számomra Jamal Musiala az egyik legtehetségesebb fiatal játékos, aki tovább fog fejlődni a világbajnokság alatt.”

A volt német szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann hozzátette: „Musiala tele van meglepő elemekkel, nem ijed meg. Fantasztikus fiatal játékos, aki a Bayernban tovább erősödhet”.

Musiala szerződése 2026-ig szól a Bayernnél, a német média szerint maradni is fog, mert már most 400 millió euróra becsülik az átigazolási árát.

Kapcsolódó írásaink