Sport

Csoportelsőként juthat tovább Hollandia a világbajnokságon

Ecuador Szenegállal küzd a nyolcaddöntőbe kerülésért Katarban

Kedden megkezdődik a csoportkör harmadik fordulója a katari labdarúgó-világbajnokságon. Az A csoportban Hollandiának Katar ellen a csoportelsőség a tét, míg az egymással meccselő Ecuadornak és Szenegálnak a továbbjutás.

Csoportelsőként juthat tovább Hollandia a világbajnokságon
Kérdéses a három gólos ecuadori Valencia játéka
Fotó: AFP/Jawel Samad

A hollandok az eddig pont nélkül álló és a csoportkör után már biztosan búcsúzó házigazda katariakkal találkoznak, és a papírforma mellett az eddig nyújtott játék is az európai csapat győzelmét ígéri. A két válogatott még nem mérkőzött meg egymással, Hollandia viszont 24 éve és 26 meccse veretlen (20 győzelem és 6 döntetlen), amikor először találkozik egy nemzet csapatával.

A hollandok történetük során mind az öt vb-mérkőzésüket megnyerték ázsiai zónából érkezett ellenféllel szemben 14–3-as gólkülönbséggel, míg összesen 14 találkozón csupán egyszer kaptak ki, az ausztráloktól 2008-ban, Eindhovenben.

Katar legutóbbi négy meccsén veretlen ugyan európai rivális ellen, de a hollandok szintjétől azért messze elmarad a Bulgária, Albánia, Azerbajdzsán, Szlovénia négyes. Előbbi kettőt legyőzte a vb-rendező, utóbbi kettővel döntetlent játszott. Amikor a világranglistán top 50-ben lévő európai gárdával találkozott Katar, akkor legutóbbi öt meccsén alulmaradt, 1–18-as gólkülönbség mellett.

A négypontos Hollandiának a győzelem és a döntetlen is biztos továbbjutást jelent, de vereségnél sincs minden veszve, bár abban az esetben számolgatásra kényszerülhet.

A csoport másik összecsapásán ennek megfelelően nagyobb a tét, ott azonban a pontelőnnyel bíró Ecuadornak már a döntetlen is elég, hogy Szenegál előtt maradjon. A dél-amerikaiak esélyeit csökkenti, hogy eddigi két meccsükön mindkétszer alulmaradtak a szenegáli csapattal szemben, az viszont mellettük szól, hogy legutóbbi 17 mérkőzésükből 6 győzelem és 10 döntetlen mellett csupán egyszer szenvedtek vereséget.

Gustavo Alvaro, az ecuadoriak argentin szövetségi kapitánya a hollandokkal szemben elért döntetlen eufóriájában figyelmeztetett: Szenegál ellen még nagyobb csata vár rájuk, amelyben főszerepet kaphat fiatal csapata egyetlen rutinos, vb-tapasztalatokkal bíró játékosa, a gólerős Enner Valencia, tekintve, hogy a többiek még „gyerekek”. A tornán már háromgólos Valencia azonban nincs százszázalékos állapotban, mert Katar ellen kisebb térdsérülést szenvedett.
Alvaro kollégája, a szenegáli Aliou Cissé azt emelte ki, hogy játékosainak az eddigieknél is nagyobb koncentrációra lesz szükségük, mert győzelemmel akarnak a tizenhat közé kerülni.

A csoport, 3. forduló: Hollandia–Katar, al-Hor 16 óra, Ecuador–Szenegál, al-Rajjan (Halifa Stadion) 16 óra.


A csoport állása:
1. Hollandia 2 1 1 - 3-1 4 pont
2. Ecuador   2 1 1 - 3-1 4
3. Szenegál  2 1 - 1 3-3 3
4. Katar        2 - - 2 1-5 0 - kiesett

Kapcsolódó írásaink