Sport

A FIFA vizsgálatot kezdett a szerbek ellen

A koszovóiak tiltakoztak egy zászló miatt

Újabb politikai botrány a világbajnokságon, a változatosság kedvéért. A FIFA fegyelmi eljárást indított a Szerb Labdarúgó-szövetség ellen, miután a „Sasok”(Orlovi) öltözőjében egy Koszovót ábrázoló, vitatott zászlót helyeztek ki a brazilok elleni mérkőzés előtt.

A FIFA vizsgálatot kezdett a szerbek ellen
Ezt a zászlót tették ki a szerbek az öltözőjükben
Fotó: Twitter / Hajrulla Ceku

A BBC mutatta be a képeket, amelyen a zászló Koszovó körvonalát mutatja, Szerbia lobogójával, a „nincs feladás” (nema predaje) felirattal.

A Magyar Hírlap is folyamatosan beszámolt az elmúlt bő egy hónapban erősödő feszültségről, ami a szerbek, illetve a koszovói szerbek, valamint az albán vezetésű koszovói kormány között kialakult. Ennek egyik alapja, hogy a koszovói hatóságok életbe léptettek november 1-jén egy új törvényt, amely rendszámtáblacserére kötelezi a koszovói szerbeket. A hét elején úgy tűnt, megoldódhat a helyzet, megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó a két éve tartó rendszámtáblavitában, és ezzel csökkent a térségben kialakult feszültség.

A mostani eset azonban megint olaj lehet a tűzre. Pénteken a Koszovói Labdarúgó-szövetség (FFK) panaszt nyújtott be a FIFA-hoz Szerbia „soviniszta retorikája” miatt.

Közleményt fogalmazott meg, amelyben azt írta: „Az ilyen sovinizmusnak nincs helye egy sportrendezvényen, és még kevésbé azokon a létesítményeken belül, ahol a világ futballjának legnagyobb eseménye zajlik, ezért az FFK – a FIFA többi tagjával egyenrangúként – követeli, hogy a szervezet büntesse meg a népek közötti gyűlöletet szító és az emberi értékekkel ellentétes cselekedetek miatt az elkövetőt.”

Még tovább is magyarázta: „Elfogadhatatlan, hogy ennek a cselekménynek ne legyen visszhangja, ezért nyomatékosan kérjük, hogy a FIFA szigorúan hajtsa végre szabályait, és büntesse meg a Szerb Labdarúgó-szövetséget a futball által közvetített értékek elleni agresszív akcióért.”

Hajrulla Ceku koszovói sportminiszter a közösségi médiában kijelentette, hogy konkrét fellépéseket vár a FIFA-tól Szerbia „gyűlöletkeltő, idegengyűlölő és népirtó üzenetei ellen.”

A FIFA eljárása a fegyelmi kódex 11. cikkelyének alapján indult, amely magában foglalja a „sportesemény felhasználását nem sportjellegű téma közlésére”, valamint a 2022-es világbajnokság szabályzatának negyedik cikkelye, amely a csapatnak a tornán viselt felelősségére vonatkozik. (Csak kérdezzük: a szívárványos idea propagálása nem ütközne a fenti tilalomba?)

Koszovót 2016-ban vették fel az UEFA-ba és a FIFA-ba, de az európai szövetség szabályai szerint Szerbia és Koszovó nem játszhat egymással a nemzetközi sorozatokban a két ország közötti feszültség miatt.

Kapcsolódó írásaink