Külföld

Koszovó és Szerbia között is kitörhet a háború?

Vasárnap egy koszovói politikai elemző, Nejmedin Spahiu arról beszélt, hogy az utóbbi hetekben a rendszámtáblacsere miatt mérgesedett el a konfliktus

Mi is megírtuk, hogy a koszovói hatóságok életbe léptettek egy törvényt november 1-jén, amely rendszámtáblacserére kötelezte a koszovói szerbeket.

Koszovó és Szerbia között is kitörhet a háború?
Határ Koszovó és Szerbia között: a koszovói szerbek rendszámait le kell cserélni
Fotó: AFP/Erkin Keci

Azóta a szerbek azzal vádolták meg Koszovót, hogy drónokkal kémkedtek a szerb hadsereg laktanyáinál, és készültségbe helyezték a hadseregüket. Mindeközben a koszovói miniszterelnök azzal vádolta meg Szerbiát, hogy destabilizálni akarja az országát. A helyzet azóta is feszült.

E feszültséget enyhítheti valamelyest az, hogy hétfő reggel Brüsszelben találkozik egymással Albin Kurti koszovói és Alekszandar Vucsics szerb kormányfő azért, hogy megvitassák a rendszámtáblakérdést. A felek közt Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője közvetít a találkozón.

Nem túlzás azt mondani, hogy az utolsó órában ülnek asztalhoz, ugyanis november 22-étől kezdve a koszovói rendőrök már pénzbírsággal is sújthatják a rendszámtábla-szabályozást megszegőket (az utóbbi három hétben még türelmi időszak volt érvényben, de ez keddre véget ér). 

A Kosovo Online szerint az elemző arról beszélt, hogy a rendszámtáblák kérdése (és a többi gyakorlati probléma) csak az egyik kiváltó oka a konfliktus elmérgesedésének. Állítása szerint az Egyesült Államok azt a narratívát szajkózza, hogy a koszovói kormányfő nem tesz eleget a kéréseiknek, közben pedig a koszovói politikai problémákat (például az ország nemzetközi elismerésének kérdését) arra használják fel, hogy Szerbiát is alárendeltségükbe hajtsák. 

Sok tényező arra mutat, hogy küszöbön áll a háború – mondta Nejmedin Spahiu, aki szerint jó esély van arra, hogy most, miközben „Oroszország vesztésre áll Ukrajna ellen, és védekezésbe szorult”, az Egyesült Államok és szövetségesei Szerbiát is megpróbálhatják térdre kényszeríteni a politikai játszmákban. Spahiu ugyanakkor elismerte, hogy a brüsszeli tárgyalások végeredménye meghatározó lehet a tekintetben, hogy miként alakul a két ország konfliktusa. 

Időközben Alekszandar Vucsics azt mondta: nem túl optimista a brüsszeli találkozót illetően, mert nem bízik abban, hogy az EU közvetítésével meg tudnák oldani a problémát.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a koszovói miniszterelnök a legutóbbi tárgyalásaik után megbízhatatlannak bizonyult, nem tartotta magát a megegyezéshez, és a két ország viszonya az utóbbi 10 évben sose volt ennyire rossz. Ezenkívül ő is azt mondta, hogy nem csak a rendszámtáblák kérdése miatt vannak nézeteltérés a felek közt. 

Vucsics azt is hozzátette: azért utazik Brüsszelbe, hogy senki se vádolhassa meg Szerbiát azzal, hogy elzárkózott a tárgyalásoktól.

A béke azon múlik, hogy a nyugati országok nyomást helyeznek-e Pristinára – összegezte álláspontját Vucsics, miközben arról beszélt, hogy nem sok jóra számít. 

Kapcsolódó írásaink