Sport

Segít-e Maradona valahonnét fentről halálának második évfordulóján?

Maszkkal, énekkel, zászlókkal, egykori trikóját viselve emlékeznek Diegóra

Diego Maradona, az Isteni, El Pibe de Oro, Dieguito, szóval az argentinok hatvanévesen, 2020. november 25-én (pénteken lesz két éve) elhunyt legendás világbajnok labdarúgója még egyszer (de az is lehet, nem utoljára) segíthet csapatán. Mindenesetre a Katarba érkezett cirka harmincezer argentin szurkoló nagyon bízik abban, hogy halála évfordulóján Maradona küld valami jelet fentről, hogy kisegítse az első csoportmeccsét elveszítő argentin csapatot.

Segít-e Maradona valahonnét fentről halálának második évfordulóján?
Egy argentin szurkoló a Szaúd-Arábia elleni, vereséggel zárult csoportmeccsen a Luszail Stadion lelátóján
Fotó: AFP/Khaled Desouki

Argentína a következő meccsét Mexikó ellen játssza a labdarúgó-világbajnokságon. Szombat estére a Luszail Stadionban a Lionel Messi vezette csapatnak valamit ki kell találnia, mert több vereség nem fér bele a csoportkörben. Miközben ők ezen dióznak, a Dohába érkezett argentin szurkolók is nagyon készülnek.

Még Maradona szellemét is megidéznék, hogy égi segítséget kapjanak a legendás focistától, aki fiatalon, két éve halt meg, november 25-én.

Maradonára emlékező szurkoló a Luszail Staionban
Maradonára emlékező szurkoló a Luszail Stadionban
Fotó: AFP/Khaled Desouki

Az arab térség mértékadó médiája, a Gulf Today ebből az alkalomból olyanokat keresett fel, akik Argentínának szurkolnak, arabokat és argentinokat, hogy megtudja, miben reménykednek, hogyan készülnek.

A lap megszólította a dohai Javier Malufot, aki elárulta, ő azt a mezt fogja pénteken felvenni, amelyet Diego Maradona Anglia ellen viselt. Nem, nem az 1986-os világ bajnokságon, amelyen Maradona, a torna aranylabdása öt gólt lőtt, s abból kettőt a negyeddöntőben épp az angoloknak (ebből az első a híres kezezős találat, amit később „Isten kezének” titulált ő maga,  a másik pedig az évszázad góljának választott gól), hanem azt a trikót, amelyet hat évvel korábban, 1980-ban a Wembley-ben hordott. 

Malufnak egyébként ezer olyan meze van, amelyet egy játékos valamelyik meccsen viselt, ennek egyik legértékesebb darabja az a textília, ami az Isteni Diego testén feszült a már említett Anglia elleni mérkőzésen. Nem csoda, ha ezt húzza magára pénteken. Még akkor is, ha a trikó értéke egymillió dollár körüli, tehát jó, ha vigyáz magára.

„Felveszem a tisztelet jeléül – mondta az AFP-nek dohai otthonában, ahol az ingeket és az egyéb labdarúgáshoz kötődő szuveníreket őrzi. – Mindannyian ismerjük Maradona történetét, és azt is, milyen hatása volt a sportágra.”

Az 56 éves Malufnak van egy másik, egy vérfoltos argentin meze is, ezt Mario Kempes viselte az 1978-as világbajnokságon, Franciaország ellen. És egy harmadik, igaz, nem válogatott mez 1931-ből, Carlos Peucelle, a River Plate játékosa hordta.

A foci s egyáltalán a sportági relikviák gyűjtése ma már hatalmas üzlet, s ebben a bizniszben a Maradonához köthető különböző tárgyak nagyon keresettek: májusban 9,3 millió dollárért kelt el az a mez, amelyet fentebb emlegettünk, s amelyben az évszázad gólját lőtte az 1986-os vb-n az angoloknak. De eladták azt a labdát is, amelyet a hálóba öklözött ugyanezen a meccsen. Mégpedig a közelmúltban, 2,4 millió dollárért.

Egy Maradona hasonmás a lelátóról
Egy Maradona-hasonmás a lelátóról
Fotó: AFP

A Gulf Today a jegyeladási adatokból úgy tudja, több, mint harmincezer argentin szurkoló érkezett Katarba, és bár sokan imádják a jelenlegi 10-es Lionel Messit, a korábbi 10-es, Maradona neve még mindig szinte misztikus erőt hordoz. Nem véletlen, hogy máris sokan meglátogatták azt a falfestményt, amelyen egy óriási Maradona látható a dohai Halifa Stadionnál. 

Pénteken több megemlékezést is rendeznek Katarban Maradona tiszteletére. A dohai nemzetközi reptéren lesz például egy Maradona FanFest, és elárvereznek egy őt ábrázoló festménnyel díszített repülőgépet. A bevétel részben jótékonysági célokat szolgál majd. 

Argentin szurkolók egy csoportja, ezt a molinót nem kell magyarázni, a mennyekből Maradona nyúl Messi felé
Argentin szurkolók egy csoportja, ezt a molinót nem kell magyarázni, a mennyekből Maradona nyúl Messi felé
Fotó: AFP/Juan Mabromata

A Gulf Todaynak az argentin szurkolók arról is beszéltek, hol voltak, mit csináltak épp, amikor megtudták két éve, hogy Maradona meghalt. A válaszokból kiderült, valamennyien jól emlékeznek a legapróbb részletekre, és az is, hogy a tragikus hírt a mai napig nem tudták megemészteni.

Találtak egy hölgyet is, Laura Valerót, aki elmondta, nyolcezer dollár kölcsönt vett föl a katari útra, most kezd felépülni a Maradona halála okozta sokkból, és természetesen Maradona-mezt visel majd szombaton, mert „hinni kell valamiben”.

Maradonáról készült festmény a Halifa Stadion közelében
Maradonáról készült falfestmény a Halifa Stadion közelében
Fotó: AFP/Miguel Medina

Kapcsolódó írásaink