Sport

Lehet, hogy földindulás előtt áll a világfutball

Thomas Müller szerint a németek jobban játszottak a japánoknál

A sajtó nem osztja a német játékosok véleményét, akiknek többsége úgy gondolja, jobban játszottak a japánoknál. A lapokban tovább tart a polémia a szivárványos karszalag tiltása miatt.

Lehet, hogy földindulás előtt áll a világfutball
Manuel Neuer már tudja, nagy a baj
Fotó: Adrian Dennis / AFP

„Megkönnyítettük a dolgukat. Főleg a második gól, nem tudom, született-e valaha könnyebb gól vb-n, ennek nem szabadna megtörténnie. Itt vagyunk a világbajnokságon. Úgy gondolom, hogy a meccset nagyrészt mi uraltuk. Manu (Neuer) a második félidőben egyszer megmentett minket, ezért van nálunk. Hihetetlen helyzeteink voltak elöl, de a második gólt nem szereztük meg. A nyolc percen belül kapott gól túlságosan egyszerű volt” – Ilkay Gündogan, a németek gólszerzője elkeseredetten értékelte a japánok elleni vereség után az ARD televízióban csapata játékát.

A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild természetesen kudarcnak minősítette a vereséget, s idézte a világbajnok Bastian Schweinsteiger szavait a játékról: „Nagyon, nagyon gyenge”.

Ezzel ellentétes Thomas Müller meglátása, aki összevitatkozott az ARD riporternőjével, s azt állította, a német csapat volt a jobb a mérkőzésen.

A Bild kicsit kajánul kérdezett: „Hogyan fogjuk megállítani a spanyolokat?”

A másik pólus a japánoké, akik a rájuk jellemző fegyelemmel és visszafogottsággal értékelték a futballtörténelmük egyik legnagyobb sikerét.

Japan Times azt írta: „Japán kései gólokkal kápráztatta el Németországot a vb-nyitányon, Doan Ricu és Aszano Takuma egy-egy góljával Japán hihetetlen, 2–1-es győzelmet aratott, és ezzel további érzelmi lendületet adott az ázsiai futballnak Szaúd-Arábia Argentína elleni meglepetésszerű győzelmét követően.”

A Mainicsi is örvendett: „Japán két késői gólt szerzett Németország ellen, s 2–1-re nyert, újabb sokk a világbajnokságon.”

A német sajtó legalább annyit foglalkozik a világbajnokság politikai körítésével, mint a játékkal. A Bild is felkarolta a dánok ötletét, jelezve, hogy megvan az első ország, amelyik kilépne a FIFA-ból a szivárványos karszalag tiltása miatt.

Az Athletic információját idézi, amely szerint a Dán Labdarúgó-szövetség, a DBU azt fontolgatja, hogy kilép a világszervezetből, s más szövetségeket is szeretne megnyerni a tervének. A DBU elnöke nem tagadta a szándékot, sőt jelezte, hogy már a nyár vége óta tárgyalnak erről az északi szövetségek.

A Bild arról szavaztatta meg az olvasóit, hogy ki kellene-e lépnie a német szövetségnek, a FIFA-ból. Eddig már 75 000 olvasó voksolt, az alábbi lehetőségek közül lehetett választani:

Igen! Elég volt Infantino mesterkedéseiből

Nem – sajnos ez nem tenne semmit

Nehéz. Ez nem segítene a játékosokon

Az első lehetőséget 85 százalék választotta, s ha ez valóban reális, földindulás előtt áll a világfutball.

Kapcsolódó írásaink