Sport

Ötgólos mérkőzésen nyertek a portugálok

Cristiano Ronaldo szerezte az első gólt

Győzelemmel mutatkozott be a portugál válogatott a katari labdarúgó-világbajnokságon, 3–2-re verte a ghánai csapatot. Mindössze a negyedik csapat Fernando Santosé, amelyik (eddig) az első fordulóban legalább három gólig jutott.

Ötgólos mérkőzésen nyertek a portugálok
A mérkőzés döntő gólja. A szerző Rafael Leao
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Felejthető első félidő után Cristiano Ronaldo tizenegyesgólja hozott fordulatot a mérkőzésen. A portugálok csapatkapitánya a 65. percben büntetőt harcolt ki, amelyet ő maga váltott gólra. Ezzel ő lett a futballtörténelem első játékosa, aki öt különböző világbajnokságon is gólt szerzett.

Nyolc perccel később, két egymást követő védelmi hibát kihasználva, Andre Ayew, a ghánaiak csapatkapitánya kiegyenlített. Ez volt első gól, amelyet afrikai csapat játékosa szerzett a katari vb-n.

Ám a Fekete Csillagok csupán öt percig álltak döntetlenre, mert Joao Felix ismét előnyhöz juttatta a portugálokat. Mi több, a 80. percben Rafael Leao, a Milan csatára szinte az első labdaérintéséből eredményes volt, úgy festett, eldőlt a mérkőzés.

De a 89. percben Bukari – a nap második olyan gólszerzője a svájci Breel Embolo után, aki a Ferencváros ellen ősszel Európa-liga-mérkőzést játszott – 2–3-ra tornázta fel a ghánai csapatot. Felrémlett a 2018-as oroszországi világbajnokság első fordulója, amikor a portugálok Szocsiban 3–3-mal kezdtek a spanyolok ellen. De újabb gól már nem született.

A végeredmény: Portugália–Ghána 3–2. A csoport másik mérkőzésén Uruguay–Koreai Köztársaság 0–0.

Kapcsolódó írásaink