Sport

EP: A FIFA súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének

Felszólította a legnagyobb európai tagországokat, hogy gyakoroljanak nyomást a FIFA-ra és az UEFA-ra

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének, mert Katar úgy nyerte el a labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, hogy hiteles források szerint többeket megvesztegettek a szövetségben, ahol elharapódzott, rendszerszintű és mélyen gyökerező a korrupció – állapította meg az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás.

EP: A FIFA súlyos kárt okozott a labdarúgás nemzetközi megítélésének és hitelének
Minden szempontból különleges a 2022-es labdarúgó-világbajnokság
Fotó: AFP/Chandan Khanna

Az állásfoglalást megszavazó uniós parlamenti képviselők felháborítónak tartják, hogy a világbajnokság infrastrukturális kereteinek kialakítása során több ezer, elsősorban a katari építőiparban dolgozó vendégmunkás vesztette életét vagy sérült meg. A képviselők egyben arra is felszólították a FIFA-t hogy vállaljon részt az elhunyt munkások családjainak nyújtandó kárpótlásból.

Az állásfoglalás üdvözölte, hogy a katari kormány a munkavállalói biztosítási alapon keresztül 320 millió amerikai dollárt térített vissza a bérekkel kapcsolatos visszaélések áldozatai számára – akiknek nagy része külföldi, mert a becslések szerint több mint kétmillió külföldi munkavállaló Katar teljes munkaerejének 94 százalékát teszi ki. A képviselők azonban sajnálatosnak tartják, hogy munkavállalók milliói és családjaik továbbra is ki vannak zárva a visszatérítésből, és azt kérik, hogy az alapot terjesszék ki úgy, hogy az a világbajnoksághoz kapcsolódó munkálatok kezdete óta ott dolgozó összes munkavállalóra kiterjedjen, magában foglalva valamennyi halálesetet és a munkavállalók emberi jogaival kapcsolatos egyéb visszaéléseket.

Az EP által elfogadott jelentés elítélte továbbá azt, hogy a katari jogszabályok értelmében az LMBTQ-közösséghez tartozó embereket vádemelés vagy tárgyalás nélkül hat hónapig ideiglenesen fogva lehet tartani. Az állásfoglalás emellett felszólítja Dohát, hogy erősítse meg a nemek közötti egyenlőséget, fokozza a nők jelenlétét a munkaerőpiacon.

Az uniós parlament felszólította a nagy nemzeti labdarúgó-szövetséggel rendelkező uniós tagállamokat – elsősorban Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot – hogy gyakoroljanak nyomást az Európai Labdarúgó-szövetségre (UEFA) és a FIFA-ra, hogy alapvető reformokat hajtsanak végre. Az állásfoglalás szerint a reformok között szerepelnie kellene a világbajnokságok rendezői jogának odaítélésére vonatkozó demokratikus és átlátható eljárások bevezetésének, valamint az emberi jogi kritériumok szigorú végrehajtásának a fogadó országokban.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom