Sport

Nem lesznek szivárványos karszalagok

Harry Kane sem ebben vonult ki az irániak elleni mérkőzésre

A Halifa Stadionban, a B csoport első mérkőzésére Harry Kane vezette ki az angol válogatottat csapatkapitányként. A Tottenham sztárja – a korábbi szándékkal, tervekkel ellentétben – nem One Love feliratú, szivárványos karszalagot, hanem No racism feliratút viselt.

Nem lesznek szivárványos karszalagok
Kane kénytelen volt eltenni a tervezett karszalagot
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Hétfőn délelőtt kiderült, hogy minden érintett európai válogatott visszalépett attól a tervétől, hogy csapatkapitánya többszínű szívvel, One Love-felirattal ellátott karszalaggal lépjen pályára a katari világbajnokságon. Ennek oka, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kilátásba helyezte, hogy az ezt viselő játékos azonnali sárga lapos figyelmeztetésben részesül.

Anglia, Németország, Wales, Dánia, Belgium, Svájc és Hollandia is közölte, hogy lemond a szokványostól eltérő karszalag alkalmazásáról. A címvédő Franciaország ezt már korábban megtette.

„Hogy a FIFA a pályán akar minket megbüntetni, az egyedi és ellenkezik a sport szellemiségével, amely milliókat köt össze – áll a holland szövetség közleményében, amely nem tér ki arra, hogy a politikai tartalmú demonstrációk mennyiben férnek össze ezzel, illetve a hatályos FIFA-direktívákkal – Továbbra is képviseljük és terjesztjük a One Love üzenetét, de az első számú célunk, hogy meccseket nyerjünk. Senki nem szeretné, ha a csapatkapitánya sárga lappal kezdené a mérkőzést.”

Az érintett országok már szeptemberben közölték a FIFA-val, hogy ilyen módon akarnak tüntetni a sokszínűség mellett és tiltakozni a Katarban tapasztalható körülmények ellen, amelyek az emberi jogokat és az LMBTQ-közösséget érintik.

Az angolok a mérkőzés kezdete előtt letérdeltek – ez füttyszót váltott ki a közönség soraiból, de várhatóan emiatt nem lesz olyan felháborodáscunami, mint a magyar szurkolók esetében.