Sport

Megkapta a magáét a katari válogatott a sajtótól

A nemzetközi sajtó több szempontból is élesen kritizálta a házigazda Katart, amelynek válogatottja a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyitómérkőzésén 2–0-ra kikapott Ecuadortól.

Megkapta a magáét a katari válogatott a sajtótól
A büntetőt megelőző szabálytalanság: Valenciát buktatja a katari kapus, al-Sib
Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Mustafa Yalcin

Spanyolországban a Marca az alábbi nemes egyszerűséggel kommentálta az eredményt: „A hűtést meg lehet oldani pénzzel, a jó futballt nem. Tehetség nélkül szinte lehetetlen érvényesülni ezen a szinten. És ha ebben esetleg valaki kételkedett, a világ legjelentősebb, leglátványosabb sporteseményén elég volt három perc ahhoz, hogy bebizonyosodjon.” Az El Paísnál is elgurult a labda: „A katari emír megnyitotta a tornát, ünnepelte a sokszínűséget egy olyan páholyban, amelyben alig volt nő.”

Franciaország futballrajongóit sem akarták becsapni a nyitómeccset illetően.  A L’Equipe a következőt írta: „Katar nincs azon a szinten, hogy a saját világbajnokságán szerepet játsszon, a szurkolói nagy része nem is tért vissza a lelátóra a szünet után. Őrült nyitány.” Nem bánt kesztyűs kézzel a házigazdákkal a Le Figaro sem: „Egyvalami biztos: Katar ezen a nyitómeccsen nem nyújtott meggyőző teljesítményt. Ez a mérkőzés nem kerül be a történelemkönyvekbe, lassú volt a tempó, kevés volt a helyzet és a látvány.”

Azok a britek, akik Daily Mirrort nézték, a következő tudósítást olvashatták: „Enner Valencia fényesebben csillogott, mint a megnyitó fényshow-ja, Ecuador legyőzte a házigazda Katart az első mérkőzésen. Katarnak a következő két meccsén különleges teljesítményt kell nyújtania, hogy a hazai vb-jén egyáltalán legyen esélye továbbjutni a csoportból.” A Telegraph a következőt írta: „Katar a megnyitóval tökéletes példát mutatott a sportmosásra (ezt a  kifejezést arra a gyakorlatra alkalmazzák, ha egyének, csoportok, vállalatok vagy kormányok a sportot megromlott hírnevük javítására használják). Ez a ceremónia megnyilvánulása volt egy korrupt, pénzmániás szervezet és egy állampolgári jogokat, valamint a munkások biztonságát középkori módon megközelítő rezsim egyedi találkozásának.” A Guardian szerint „Katar 12 év felkészülés után csalódott. A házigazda ország arra használta ezt az időszakot, hogy megteremtse az infrastruktúrát egy olyan világbajnoksághoz, amelyet viták öveznek, és olyan keserű szájízt ad, amelyet valószínűleg a következő négy hét sem fog elmosni.”

Olaszországban a La Repubblica az alábbiakban emlékezett meg a nyitómérkőzésről: „Amikor a hangosbeszélő büszkén közölte, hogy 67 ezer a nézőszám, addigra sokan már távoztak is. Már a szünetben. A házigazda Katar nagyon rosszul kezdte története első világbajnokságát, ez tükröződött spanyol szövetségi kapitánya, Félix Sánchez arcán is.”

Kapcsolódó írásaink