Sport

Magyar szereplője is volt a világbajnokság nyitómérkőzésének

Kovács István volt a Katar–Ecuador találkozó negyedik játékvezetője

Magyar szereplője is volt a labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének: a negyedik játékvezető feladatait a nagykárolyi Kovács István látta el.

Magyar szereplője is volt a világbajnokság nyitómérkőzésének
Kovács István
Fotó: Flaviu Buboi / Nurphoto / Nurphoto via AFP

Az 1984-es születésű testnevelő tanár elképesztő karriert futott be már a húszas évei elején, amiből, persze, az is következik, hogy soha nem volt csúcsszintű futballista. Mindössze 22 éves volt még csak – s vélhetően a mezőny legtöbb játékosánál fiatalabb – amikor vezethette a román szuperkupa-döntőt, két bukaresti csapat, a Rapid és a Dinamo találkozóját.

Már 2010-ben bekerült a FIFA-keretbe, abban az esztendőben ő volt a legfiatalabb nemzetközi minősítésű bíró Európában. Azóta közreműködött már Európa-bajnokságon (2021), idén pedig a Manchester City–Real Madrid BL-elődöntőben, s az UEFA Konferencia-liga első döntőjében, az AS Roma–Feyenoord meccsen.

A mostani világbajnoki bemutatkozás mérföldkövet jelent a pályafutásában, de biztosra vehető, hogy vezetőbírói megbízatást is kap még a következő napokban, a csoportszakaszban – s talán később is.

Ioan Igna 1986-os szereplése óta ő az első vezetőbíró, aki a román labdarúgás képviseletében világbajnokságon szerepel.

Egyben ő a második erdélyi születésű játékvezető, aki a XXI. században labdarúgó-világbajnokságon közreműködött, a nagybányai születésű Székely Ferenc – aki a magyar labdarúgás képviseletében működött asszisztensként húsz évvel ezelőtt – négy mérkőzésen lengetett a Dél-Koreában és Japánban rendezett tornán.

Kapcsolódó írásaink