Sport

Infantino álszentnek nevezte a Katart kritizálókat

„Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért?”

Egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat Gianni Infantino, a Nemzetközi Ladarúgó-szövetség (FIFA) elnöke.

Infantino álszentnek nevezte a Katart kritizálókat
Ginno Infantino január óta Katarban él
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

 „Úgy gondolom, hogy amit mi, európaiak az elmúlt háromezer évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező háromezer évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni” – fogalmazott szombati, al-rajjani sajtótájékoztatóján az 52 éves, olasz–svájci sportvezető. Hozzátette: szomorú a kettős mérce alkalmazása miatt.
Katar évek óta a bírálatok kereszttüzében áll az emberi jogok sárba tiprása és a külföldi munkavállalók nem megfelelő életkörülményei miatt. Az emírség kormánya ugyanakkor visszautasítja ezeket a vádakat.
„Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem – mondta a FIFA elnöke. – Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen – és az igazat megvallva, Katar is.”
A dohai lakóhellyel is rendelkező Infantino hozzátette: nem érti, hogy miért nem ismerik el az országban történt pozitív változásokat.
„Képmutató az ilyen egyoldalú kioktatás – fogalmazott, miután a következő szavakkal kezdte a sajtótájékoztatóját: – Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma homoszexuálisnak érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam.”

Kapcsolódó írásaink