Sport

Shakira köszöni, lemondta

Putyin és Infantino ünnepi beszédet mondhat – Pazar megnyitót ígér Katar

A világ legizgalmasabb zenészeinek, előadóművészeinek a fellépése (mínusz Shakira) várható a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyitómeccse előtti megnyitón. A FIFA hagyományait követve a ceremónia nem lesz, nem is lehet hosszú. De túl a nemzetközi jellegen, várhatóan az arab világ kultúrája is átjön majd a produkción.

Shakira köszöni, lemondta
Az al-Bajt Stadion már rendezett egy ünnepélyes ceremóniát, az Afrika Kupa-döntőt, 2021 novemberében
Fotó: AFP/Karim Sahib

A világbajnokság ünnepélyes megnyitójának a helyszíne a hatvanezer fős al-Bajt Stadion, amely Dohától 40 kilométerre északra fekszik, és egyike a legnagyobb vb-stadionoknak. Ráadásul a teteje rossz idő esetén behúzható. A kezdés magyar idő szerint 15 órakor lesz, s röviddel a várhatóan pazar műsor után a Katar–Ecuador nyitómérkőzéssel elkezdődik a világbajnokság is. Vasárnap a labdarúgás szerelmeseinek be kell érniük ezzel az egy meccsel.

Az eseményre a protokoll szerint állam- és kormányfők, FIFA-korifeusok és megannyi híresség, celebritás várható, de a Reuters szerint hiányozni fog Guillermo Lasso ecuadori elnök.

Eredendően a házigazda Katar csak november 21-én, hétfőn játszotta volna első mérkőzését, de aztán a szervezők felmérték, mégiscsak furcsán vette volna ki magát, ha a megnyitó előtt már két mérkőzés is lefutott volna. (Ámbár a zsúfolt versenynaptárú olimpiákon rendre előfordul, hogy az ünnepélyes esemény előtt már elkezdődnek a versenyek.)

Shakira, a 2018-as Közép-Amerikai és Karibi Játékok megnyitóünnepén
Shakira, a 2018-as Közép-Amerikai és Karibi Játékok megnyitóünnepén
Fotó: AFP/Luis Robayo

Két napja még úgy hírlett, hogy a kolumbiai popsztár, Shakira (nem mellesleg a napokban visszavonul spanyol Barca-játékos, Gerard Piqué ex-felesége) is a fellépők között lesz, de a Diario La Verdad szerint Shakira úgy döntött, nem él a lehetőséggel. Korábban Dua Lipa és Rod Stewart is erre az elhatározásra jutott, ami kicsit bojkottízű. Különösen, hogy Rod Stewart kapcsán a The Times egymillió dolláros ajánlat visszautasításáról cikkezik. No, de van a világon elég sztár rajtuk kívül is!

Persze Shakira tényleg hiányozni fog. Az elmúlt időszak labdarúgótornáin rendre komoly szerepet kapott: ő énekelte a 2010-es világbajnokság hivatalos dalát, a „Waka Waka”-t, és a 2014-es brazíliai vb záróünnepségén is szerepelt, Carlinhos Brown közreműködésével a „La La La (Brazil 2014)" című dallal. Aztán a moszkvai megnyitón, 2018-ban már a brit Robin Williams és az orosz operaénekesnő, a csodálatos Aida Garifullina énekelt.

A katari megnyitó sztárjai közt ott lesz a dél-koreai Cson Dzsong Guk, a több földrészen népszerű BTS fiúbanda – a koreai rövidítés teljes alakjának jelentése Golyóálló cserkészek – legfiatalabb tagja, aki több számával is rekordot dönt a különböző zenei megosztókon és pop-toplistákon. Robbie Williams és Nora Fatehi szereplést a The Telegraph kürtölte világgá.

Objektum doboz

Meglátjuk, mi történik, de a protokoll szerint (és ezt egyelőre a Reuters is így írja) a megnyitón üdvözlőbeszédet mond az előző világbajnokság házigazdája jogán az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke, Gianni Infantino.

Kapcsolódó írásaink