Sport

Sok pénzt spórolhatnak a szurkolók Katarban

Két nappal a labdarúgó-világbajnokság rajtja előtt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, hogy mégsem ihatnak alkoholt a szurkolók a stadionokban, ellenben a VIP-vendégek pezsgőzhetnek is.

Sok pénzt spórolhatnak a szurkolók Katarban
Sör lesz bőven, de csak alkoholmentes a stadionokban
Fotó: AFP/Miguel Medina

A katari királyi család követelésére a FIFA bejelentette, hogy csak alkoholmentes sört árusítanak a világbajnokságon a stadionokban, alkoholos sört csak a szurkolói zónákban ihatnak, bizonyos időpontokban, de személyenként legfeljebb négy korsóval. Vajon ezt több ezer vendég esetén hogyan fogják ellenőrizni?

Joggal bosszankodnak a külföldről érkező szurkolók a váratlan intézkedés miatt, amellyel viszont sok pénzt spórolhatnak, mert egy korsó sör több mint ötezer forintnak megfelelő összegbe kerül.

Eredetileg azt tervezték, hogy a FIFA partnere, a Budweiser által gyártott sört a stadionokban árusítják, annak ellenére, hogy a muszlim országban szigorúan tiltják az alkoholfogyasztást nyilvános helyeken.

A FIFA döntése meglepte hivatalos támogatóját, a Budweiser céget, amely 100 millió dollárral szponzorálja a szövetséget. A bejelentés után az amerikai cég közösségi oldalán azt írta: „Nos, ez kínos…” Ezt a bejegyzést később törölték.

Az AB InBev, a Budweisert birtokló sörgyártó cég szóvivője azt mondta, hogy rajtunk kívül álló körülmények miatt nem tudták végrehajtani a tervezett árusítást a stadionokban.

A BBC beszámolója szerint a Futballszurkolók Szövetsége (FSA) bírálta a söreladás tilalmáról szóló döntés időzítését: „Néhány szurkoló szereti a sört a meccsen, és van, aki nem, de az igazi probléma az utolsó pillanatban bekövetkezett fordulat. Ha egy pillanat alatt, magyarázat nélkül meggondolhatják magukat a szervezők, akkor a szurkolók érthetően aggódhatnak, hogy teljesítik-e a szállással, közlekedéssel vagy kulturális kérdésekkel kapcsolatos egyéb ígéreteiket” – nyilatkozta a FSA szóvivője.

Egy, már Katarban tartózkodó angol szurkoló szerint is az a bosszantó, hogy Katarnak tizenkét éve volt a szervezésre, s az utolsó pillanatban változtattak a feltételeken. Az pedig felháborító, hogy a VIP-vendégek pezsgőzhetnek, sörözhetnek, míg a szurkolók nem.

Kapcsolódó írásaink