Sport

A nagy focikönyv

A modern futballt közérthetően elemző könyv jelent meg magyar szerzők tollából

A modern labdarúgást közérthetőn elemző könyv jelent meg a tévéből és podcastekből ismert három hazai szakértő tollából, Olvasd a játékot! – Hogyan nézzünk focimeccset? címmel.

A nagy focikönyv
„Ma már talán hihetetlennek hat, de a háborúban kivéreztetett Ausztria futballistáinak nagy szám volt a budapesti túra”
Fotó: MTI/Mafirt/Adorján Rezső

Az első magyar focitaktikai kötet péntek esti bemutatóján az egyik szerző, az adatelemzéssel foglalkozó Soós Márk úgy fogalmazott: a könyv nem a szakmának, hanem elsősorban azoknak szól, akik néznek egy focimeccset, és szeretnének többet megtudni róla. Hozzátette: többek között arra is kitér, hogy miről szól a modern focistatisztika, mit takar a várható gól vagy a progresszív passz.
Szabó Christophe azt emelte, ki, hogy a kötetből olyan „elméletibb szagú” dolgokat igyekeztek közérthetőbben átadni az olvasóknak, mint például a labdás és labda nélküli játék vagy a visszatámadás, a gegenpressing. A harmadik szerző, Szabó „Peet” Péter szerint a könyv hozzáadott értéke, hogy a különféle posztok, szerepkörök és modern játékrendszerek jellemzőivel is megismerteti azokat, akik elmélyednek benne. Többek között olyan fogalmak kerülnek elő, mint a szárnyvédő, a tükörszélső, a fedezőárnyék vagy a hamis kilences.

A könyv rámutat arra, hogy egy futballösszecsapás tele van olyan részletekkel, amelyek első pillantásra láthatatlanok a legtöbb futballrajongó számára. Minden akciót döntések, stratégiák, taktikai és játékfilozófiai gondolatok határoznak meg. A könyv világosan és közérthetően mutatja be, milyen – a szurkolóknak sokszor fel sem tűnő – finomságokon múlik egy-egy labdarúgó-mérkőzés végeredménye.

Ez a kötet felejthetetlen meccseken és sikeres edzők – Josep Guardiola, Jürgen Klopp, Carlo Ancelotti, Marcelo Bielsa – példáin keresztül mutatja be a modern futballt, miközben olyan nemzetközi szinten elismert szakembereket is megszólaltat, mint Lőw Zsolt vagy a Liverpool bedobásedzője, Thomas Grönnemark.

„Ez egy olyan kötet, amely közelebb hozza a szurkolókat hozzánk, játékosokhoz és élvezetesebbé teszi a futballmérkőzést, akár egy semleges néző számára is. Ne lepődj meg, ha ezentúl egy-egy átvétel, szerelés vagy labdakihozatal után libabőrös leszel!” – fogalmaz ajánlójában az Union Berlin és a magyar labdarúgó-válogatott játékosa, Schäfer András.
Galambos Ádám, a kiadó G-ADAM Stúdió Kft. igazgatója elmondta, a könyv megjelentetése iránt a frankfurti könyvvásáron német és angol kiadók is érdeklődést mutattak.

Kapcsolódó írásaink