Sport

Rengeteg rekord köthető a magyar labdarúgó-válogatotthoz

A magyar labdarúgó-válogatott ugyan 1986 óta nem szerepelt világbajnokságon, mégis mind a mai napig számos rekord köthető a csapathoz és játékosaihoz.

Rengeteg rekord köthető a magyar labdarúgó-válogatotthoz
A kép illusztráció
Fotó: DPPI/BACKPAGE IMAGES Ltd/KIERA

A legtöbb természetesen az Aranycsapat 1954-es szerepléséhez fűződik: a svájci tornán 27-szer volt eredményes az együttes, ez mérkőzésenként 5,4-es gólátlagot jelent. Szintén rekord, hogy plusz 17-es gólkülönbséggel zárta a tornát Sebes Gusztáv szövetségi kapitány végül ezüstérmes gárdája, ami találkozónkénti plusz 3,4-es különbséget eredményezett.

A magyarok az összes világbajnoki mérkőzésüket tekintve átlagosan 2,72 gólt szereztek.

Az Aranycsapat mellett egyedül az uruguayi együttesnek sikerült négy egymást követő világbajnoki mérkőzésen legalább négy gólt szereznie, igaz, a dél-amerikai gárdának ez 20 év alatt – az 1930-as és az 1950-es vb-n – jött össze. Puskásék egyedüli csúcstartók azzal, hogy Svájcban két találkozón is nyolc vagy annál több gólt szereztek, előbb a dél-koreaiakat 9–0-ra, majd a németeket 8–3-ra ütötték ki.

Az 1954-es vb-n 11 találatával gólkirály Kocsis Sándor a Svájcban nyújtott teljesítményével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe: a Kocka becenevű támadó egymást követően négyszer duplázott a tornán. Egy meccsen két gólt Kocsis mellett a francia Just Fontaine, a brazil Ronaldo és a vb-k történetének legeredményesebb játékosa, a német Miroslav Klose is négy alkalommal szerzett, de egyikük sem sorozatban.

Kocsis két mesterhármast ért el a tornán, ráadásul csak a legendás német Gerd Müller volt arra képes, hogy a magyar támadóhoz hasonlóan ezt két egymást követő mérkőzésen tegye meg. Két mesterhármassal egyébként még Fontaine és az argentin Gabriel Batistuta rendelkezik.

A világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasa is egy magyar játékos nevéhez fűződik: Kiss László 1982-ben a Salvador elleni összecsapáson a 69., a 72. és a 76. percben volt eredményes. Kiss László teljesítménye abban a tekintetben is unikum, hogy csereként beállva ő az egyedüli triplázó a vb-ken. A 10–1-es magyar győzelem is csúcs, és az egy meccsen szerzett tíz gól is rekord. Szintén kilencgólos különbséggel nyert az Aranycsapat 1954-ben a Koreai Köztársaság (9–0) és Jugoszlávia 1974-ben Zaire ellen.

A világbajnokságokon kilenc játékosnak sikerült egy tornán csapata összes mérkőzésén gólt szereznie: 1938-ban Sárosi György ötször, míg Bene Ferenc 1966-ban négyszer volt eredményes négy fellépésen. Mellettük a svéd Arne Nyberg szintén 1938-ban, az uruguayi Alcides Ghiggia 1950-ben, Fontaine és az argentin Omar Oreste Corbatta 1958-ban, a brazil Jairzinho és a perui Teofilo Cubillas 1970-ben, míg a kolumbiai James Rodríguez 2014-ben tudott hasonló bravúrt bemutatni.

Kapcsolódó írásaink