Sport

Mennyit ér a labdarúgó vb trófeája?

A vasárnap kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság résztvevői egy 36,5 centiméter magas, 6175 gramm súlyú serlegért csatáznak, amelynek köralakú alapja 13 centiméter átmérőjű. Ára pedig becslések szerint 20 millió dollár.

Mennyit ér a labdarúgó vb trófeája?
Lothar Matthaeus és a világot jelentő trófea 1990-ben
Fotó: SVEN SIMON / PICTURE-ALLIANCE / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Becslések szerint 20 millió dollárt ér az a 18 karátos aranyból készült kupa, amelyet 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készített – ismertette az MTI. A 36,5 centiméter magas, 6175 gramm súlyú serleget, amelynek köralakú alapja 13 centiméter átmérőjű, először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnok német válogatott csapatkapitányaként. A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik.

A győztes válogatott egy bronzból készült aranyozott másolatot tarthat meg – emelte ki a távirati iroda. A valódi kupára az összes győztes nevét rávésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára. A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet-kupa egy vándorserleg volt, amelyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott. Brazília az 1970-es, mexikói világbajnokságon aratott harmadik sikere után végleg megkapta a trófeát, amelyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Harminckilenc évvel ezelőtt ismeretlen tettesek ellopták, azóta sem került elő.

Kapcsolódó írásaink