Külföld

Továbbra is erősödik az illegális migráció az EU külső határain

Októberben ismét erősödött az illegális migráció az Európai Unió külső végein. A határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) adatai szerint továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető útvonal a legkedveltebb.

Továbbra is erősödik az illegális migráció az EU külső határain
Illegális migránsok Ásotthalom térségében (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az év első tíz hónapjában mintegy 275 500 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami hetvenhárom százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában volt – jelentette be hétfőn az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex). A varsói központú szervezet tájékoztatása szerint csak októberben mintegy 36 500-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami negyvenhét százalékos bővülést jelent.

Az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legforgalmasabb, ahol százhatvannyolc százalékos növekedés mellett 128 438 illegális határátlépést regisztráltak. Októberben több mint 22 300-an próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, több mint háromszor annyian, mint egy évvel korábban.

A Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő észlelések száma szintén emelkedett január és október között. Itt a vizsgált időszakban mintegy 85 140 illegális határátlépés történt, ami ötvenkilenc százalékos emelkedést takar. A Görögországot és Ciprust érintő útvonalon az idén október végéig 35 343 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok. Ez a két ország esetében összesen százhúsz százalékos bővülés.

A Spanyolország az év első tíz hónapjában 12 347 jogtalan határátlépést jelzett, ami huszonhét százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. A Madrid fennhatósága alatti Kanári-szigeteken az év első tíz hónapjában 14 136 illegális migráns szállt partra, ez az adat tizenhat százalékkal marad el a tavalyi mutatóktól.

Az EU keleti, Fehéroroszországgal közös határán januártól októberig – a tavaly feljegyzett adatokhoz képest idén harmincszázalékos visszaesés mellett – 5225-en lépték át illegálisan az EU külső határait.

A Frontex közölte azt is, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg bejutni a szigetországba. Az év első tíz hónapjában 62 323 vízi átkelést regisztráltak, ez a mutató éves viszonylatban hetvenszázalékos emelkedést jelez.

Kapcsolódó írásaink