Sport

Ez a világbajnokság más lesz, mint a többi

7+1 érdekesség, amit mindenképpen tudni érdemes a foci katari ünnepéről és annak hátteréről

Botrányok kísérték és a hírek szerint emberek ezrei haltak meg érte –  a jövő vasárnap kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság minden tekintetben más lesz mint a többi: a szurkolóknak a legnagyobb luxus közepette is feszengeniük kell majd. Alkoholt csak az arra kijelölt területeken ihatnak, részegségért vagy egy rossz helyen elszívott cigarettáért pedig súlyos pénzbüntetésre, sőt, akár elzárásra is ítélhetnek bárkit. A romantikus andalgást és csókokat az utcán mindenkinek el kell felejtenie, és egy szelfi előtt nem árt kétszer megnézni, mi van a háttérben. Hét plusz egy tény, érdekesség következik a katari vb-ről.

Ez a világbajnokság más lesz, mint a többi
November 20-án kezdődik a labdarúgó világbajnokság
Fotó: AFP

1. Belépés és a Hayya kártya

A világbajnokságra érkező futballdrukkereknek, még mielőtt az ország területére lépnének, Hayya kártyát – egyfajta szurkolói igazolványt – kell igényelniük, ami kiváltja a vízumot. A digitális mellé Dohában lehet fizikai kártyát kérni arra az esetre, ha például elvesztenénk vagy lemerülne a telefonunk. Apropó, jár mellé egy ingyenes SIM kártya, amit természetesen nem kötelező kiváltani, és számos egyéb kedvezményre is jogosít. Meccsre az mehet, akinek van szurkolói igazolványa. Ugyanakkor az „1+3” akció keretében bármelyik jegytulajdonos három vendéget vihet magával Katarba november 1-je és december 23-a között. A kedvezmények rájuk is vonatkoznak, a szervezők pedig gondoskodtak róla, hogy ne csak a stadionokban legyen remek a hangulat. Többek között Doha szívében, az Al Bidda Parkban, valamint a Qetaifan- és a Isaili Al Maha-szigeten alakítottak ki szurkolói zónákat, utóbbiak a tengerparton vannak, a meccsek között pedig koncertekkel és egyéb programokkal szórakoztatják a labdarúgás szerelmeseit. A Hayya kártyával egyébként ki-be lehet járni az országba a már említett december 23-ig, s utána még egy hónapig elfogadják tartózkodási engedélyként.


2. Járványügyi ellenőrzés

November 1-je óta már nincs szükség 48 óránál nem régebbi PCR vagy legfeljebb 24 órája készült antigén gyorstesztre ahhoz, hogy beléphessünk Katarba. Megszűnt az a korábbi szabály is, mely szerint a turistáknak előzetesen regisztrálniuk kellett a kormány Ehteraz nevű egészségügyi alkalmazásában az érkezés előtt. A világbajnokság látogatóinak COVID-19 oltási igazolásra sem lesz szükségük. A maszkviselés ugyanakkor kötelező az egészségügyi intézményekben, és erősen ajánlott mindenütt, ahol nagyobb tömeg verődik össze: metró, a rajongói zónák, stadionok területén.

A katari kormány azt ígérte, hogy minden tömegközlekedési eszközön lesznek maszkok, zsebkendő és kézfertőtlenítő. Akiről a vb alatt derül ki, hogy beteg, a szállodai szobájában különítik el. Katarban magas színvonalú az orvosi ellátás, viszont drága, ezért mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötni az elindulás előtt. A Hayya kártyával ugyanis csak a sürgősségi és életmentő orvosi beavatkozások, valamint a koronavírus-tesztek ingyenesek, de ez is több, mint amit sok rendező ország korábban vállalt.

Dohában a szervezők a tömegközlekedést ajánlják mindenkinek. A metró mellett 3000 extra busz is a látogatók kényelmét szolgálja
Dohában a szervezők a tömegközlekedést ajánlják mindenkinek. A metró mellett 3000 extra busz is a látogatók kényelmét szolgálja
Fotó: GIUSEPPE CACACE / AFP

3. Közlekedés

A katari hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a világbajnokság első két hetében, amikor a legtöbb szurkoló lesz egyszerre Dohában, komolyabb dugók alakulhatnak ki. Ráadásul a partmenti autópályát lezárják, több úton, útszakaszon pedig korlátozzák a forgalmaz, vagyis ezekre a turisták nem hajthatnak fel – ha megteszik 500 riálra, kb. 55 ezer forintra büntethetik őket. Érdemesebb tehát a tömegközlekedést vagy végső esetben a taxit választani. Az előbbi a Hayya kártyával teljesen ingyenes azokon a napokon, amikor meccs van.

A nyolc stadionból ötnél áll meg a metró, amely péntek kivételével minden nap reggel 6 órától hajnali 3 óráig közlekedik. Pénteken, ami a muszlimok lakta országokban a mi vasárnapunknak és a zsidó szombatnak felel meg, a földalatti reggel 9 órakor nyit. Az arénák mindegyike egy órán belül elérhető a városközpontból. A metró helyett nyugodtan választhatja bárki a buszokat, amelyek modernek, kényelmesek és légkondicionáltak. A szervezők egyébként több mint 3000 extra járművet állítanak forgalomba a vb idejére, hogy a szurkolókat a stadionokba, a szurkolói zónákba és a két nemzetközi repülőtérre szállítsák.


4. Alkoholfogyasztás és dohányzás

Bár az iszlám előírásai tiltják az alkoholfogyasztást, ez természetesen nem vonatkozik a külföldiekre. Pontosabban másként vonatkozik rájuk. Inni alapesetben csak az erre külön engedéllyel rendelkező szállodákban és éttermekben lehet.

A világbajnokság idejére a hatóságok a kört kiterjesztették a stadionokon belül és a szurkolói zónákban kijelölt területekre is. A letátókon és közterületen tilos az alkoholfogyasztás. Sőt, nyilvánosan mutatkozni sem ildomos, ha az ember be van csípve – na, pláne, ha részeg! Aki nem figyel oda magára, jobb esetben pénz-, rosszabb esetben akár börtönbüntetésre is számíthat. Utóbbira leginkább akkor kerülhet sor, ha az ittas szurkoló hangoskodik, hőzöng vagy más módon feltűnősködik. A szervezők megerősítették, hogy a jegytulajdonosok egyébként a stadion határain belül a kezdőrúgás előtt és a döntő sípszó után is hozzáférhetnek az italokhoz.

Ami a dohányzást illeti, nyilvános helyen, legyen az akár a stadion, valamelyik szabadtéri szurkolói zóna vagy egy étterem terasza – tilos rágyújtani. A korlátozás a cigaretta minden alternatívájára vonatkozik. Akin nem bírja ki, hogy kis túlzással csak a szállodai szobája teraszán füstölhet, a nikotinos rágót és tapaszt javasolják. Kockáztatni nem éri meg, azt ugyanis, akit dohányzáson kapnak három hónapos szabadságvesztéssel és akár 10 000 rijálos (több mint 1 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják.


5. Öltözködés

Ez talán a legtöbb szurkolót érintő és legnagyobb kihívást jelentő korlátozás. Katarban a novemberi átlaghőmérséklet 26 fok, amit úgy kell elképzelni, hogy az éjszakai viszonylagos lehűléshez 30-35 fokos nappali hőség társul. A hatóságok mindenkitől elvárják, hogy nyilvános helyen – ideértve akár egy bérelt autót vagy egy taxit is, amelyben egyedül vagy a barátainkkal ülünk – visszafogott öltözéket viseljen. Valószínűleg nem fognak jó szemmel nézni arra, akin obszcén vagy más szempontból megbotránkoztató mintázatú póló vagy ing van. A határokat nehéz belőni, hiszen a mércét a kintiek tűréshatára jelöli, célszerű ezért egyszínű, geometriai, illetve nonfiguratív mintázatú ruhákat hordani.

A fátyol viselése nem kötelező a nők számára, de nyilvánosan nekik is „szerényen” kell öltözniük. E téren a legfontosabb, hogy a válltól térdig a test mindig legyen takarva. A fürdőruha viselése megengedett a szállodák strandjain és úszómedencéiben. Elsőre abszurdnak tűnhet ez az egész, mégis érdemes beletörődni, ugyanis az öltözködési szabályok még a korházakra is vonatkoznak. Ha valaki klottgatyában napszúrással beszédeleg egy klinikára, minden további nélkül kipenderíthetik onnan, anélkül, hogy ellátták volna.

Egy szurkoló pár csókolózik a 2018-as labdarúgó világbajnokságon. Katarban ilyen nem lesz
Egy szurkoló pár csókolózik a 2018-as labdarúgó világbajnokságon. Katarban ilyen nem lesz
Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

6. Párkapcsolati Szabályok

A házasságon kívüli szexet Katarban törvény tiltja, az „elkövetőket” pedig nemzetiségüktől függetlenül nyilvánosan megkorbácsolhatják. Tegyük hozzá, nem találtuk nyomát annak, hogy ezt a szankciót ténylegesen alkalmazták volna turistákkal szemben. A hatóságok mindenesetre leszögezték: a világbajnokságra érkező szurkolók függetlenül attól, hogy házasok-e vagy sem, sőt, még attól is, hogy azonos vagy eltérő neműek, lakhatnak egy szobában a verseny ideje alatt.

Felszólítottak azonban mindenkit, hogy legyen szíves tartózkodni a „szeretet nyilvános kifejezésétől”. Egyszóval a szállodai szobán kívül nincs ölelkezés, puszi, csók. A katariak vb alatt tanúsított „lazasága” ellenére az amerikai nagykövetség azt javasolja a várandós nőknek, hogy lehetőség szerint vigyenek magukkal házassági anyakönyvi kivonatot arra az esetre, ha orvosi ellátásra szorulnának. Ha pedig valakit nőként inzultus ér, molesztálnának előbb hazája konzulátusához forduljon – fűzték hozzá. A homoszexualitás nyilvános megélése Katarban bűncselekmény, ennek ellenére a FIFA elérte, hogy a stadionokban bárki lengethet szivárványos zászlót. Ám, amint kilép onnan, jobb, ha „láthatatlanná” teszi.

7. Fotózás és videózás

Szelfik, Insta sztorik, Facebook-live – olyan világban élünk, amelyben többségünk hajlamos mindenről is fotókat, videókat készíteni, hogy elbüszkélkedhessen barátainak, megoszthassa élményeit a szeretteivel, vagy csak azért, mert Nyugaton manapság így szokás. Katarban viszont nem. Szigorú szabályok védik a magánszférát; illetve vonatkoznak arra, miről szabad és miről nem felvételeket készíteni. Tabunak számítanak többek között a kormányzati épületek, a katonai táborok és az ipari létesítmények, de a járókelőket vagy a bazári árusokat sem illik az engedélyük nélkül lekapni. A szervezők ezért felszólították a rajongókat, hogy gyakoroljanak „közös udvariasságot”, és ne fotózzanak vagy vidózzanak vaktában. Ha valamit meg akarnak örökíteni, kérjenek hozzájárulást!

Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke azt nézi, amint körülötte hamis dollárjegyek repkednek, amelyeket egy brit humorista dobott rá a világszervezet zürichi központjában tartott sajtótájékoztatón
Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke azt nézi, amint körülötte hamis dollárjegyek repkednek, amelyeket egy brit humorista dobott rá a világszervezet zürichi központjában tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

+1. Botrányok

Egyetlen korábbi világbajnokságot sem kísért annyi botrány, mint a 2022-es katari tornát. Sepp Blatter, a FIFA egykori elnöke nem rég azt állította, hogy ő az Egyesült Államokra szerette volna bízni a vb-t, mondván jól mutatna és szimbolikus jelentősége lenne annak, ha a két nagy antagonista, Oroszország és Amerika egymás után rendezik azt meg. A befutó azonban az Öböl-menti olajmonarchia lett.

A közvélemény azonnal korrupciót kiáltott. S a gyanút csak erősítették azok az információk, amik napvilágot láttak: Michel Platini, az UEFA akkori elnöke például nem sokkal a szavazás előtt az Élysée-palotában találkozott a francia elnökkel, Nicolas Sarkozyvel, valamint Tamim bin Hamad Al Thani sejkkel, aki ma már Katar emírje. Blatter szerint a francia elnök nyomást gyakorolt a kollégájára. Az ügyben több vizsgálat indult, de vádemelésig egyik sem jutott el. Más kérdés, hogy talán ez volt az utolsó szög a két sportvezető karrierjének koporsójában: a sorozatos botrányaik miatt kénytelenek voltak lemondani, és hosszú évekre eltiltották őket mindentől, aminek köze van a focihoz.

A botrányok ezzel azonban nem értek véget, emberi jogi szervezetek, de még nemzeti sportszövetségek is felszólaltak az ellen, hogy Katarban lényegében rabszolgaként dolgoztatott vendégmunkásokkal építtetik fel az új stadionokat. Becslések szerint ezrek haltak meg azért, hogy a következő hetekben jól szórakozhassunk.

Kapcsolódó írásaink