Sport

A szövetség elnöksége hozzájárul a Liu testvérek országváltási kérelméhez

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöksége csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy hozzájárul az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltásra vonatkozó kérelméhez.

A szövetség elnöksége hozzájárul a Liu testvérek országváltási kérelméhez
A testvérpár országváltásához a szövetség elnöksége megadta a hozzájárulást
Fotó: AFP/Manan Vatsjana

A szövetség közleménye szerint az MOKSZ megkapta azt a két sportoló által aláírt, október 30-án kelt nyilatkozatot, amelyben jelezték, hogy nem kívánják aláírni új, a 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket, és kérik közös megegyezéssel az országváltást, egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyunkból eredő, esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést.

„Az MOKSZ elnöksége a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul, amennyiben a 2019. március 1-jén kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben (III. 11.27. pont) foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek” – áll a csütörtöki közleményben.

Az elnökség felkérte a szövetség gazdálkodási igazgatóját, hogy a felügyelő bizottság bevonásával a felek között „2019. március 1-jén kelt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg, és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét érintett versenyzőt illetően”.

A testület egyúttal a Pénzügyminisztériumtól állásfoglalást kér „Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a MOKSZ által 2019. március 1-jén aláírt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt visszafizetési kötelezettségükkel kapcsolatos eljárásra”.

Az egyaránt olimpiai, világ- es Európa-bajnok gyorskorcsolyázók országváltási kérelméről kedden adott először tájékoztatást az MOKSZ, másnap pedig Kósa Lajos, a szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hogy el fogják engedni a versenyzőket. Kiemelte, a szövetséggel kötött sportolói szerződés szerint egy versenyző más ország színeiben három éven belül nem indulhat ISU-versenyen csak abban az esetben, ha MOKSZ részére valaki visszafizeti a sportolóra fordított, utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket. Ez az elnök szerint jelen esetben külön-külön száz-százötvenmillió forintot jelent.

A két Liu testvér vezérletével a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyát a 2018-as, pjongcsangi játékokon, majd idén Pekingben Liu Shaoang írt történelmet az első egyéni ötkarikás diadallal (500 méter).

Kapcsolódó írásaink

Az arany ára?!

ĀMi lehet a valódi oka az országváltásra készülő világ- és olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók távozásának?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom