Sport

Covidos lett Mészöly Kálmán

Aggasztó hír érkezett Mészöly Kálmán állapotáról. A legfrissebb jelentések szerint az egykori klasszis játékos elkapta a koronavírust. 

Covidos lett Mészöly Kálmán
Mészöly Kálmán a múlt héten került kórházba
Fotó: MH

A múlt hét óta a Szent János Kórházban ápolják Mészöly Kálmánt. Az első diagnózis szerint keringési problémákkal, fertőzéssel és tüdőgyulladással is küzdött a Szőke Szikla, akit a Blikk információi szerint most a belgyógyászatról a covidosztályra helyeztek át. A lépés oka, hogy a 81 éves egykori klasszis játékos elkapta a koronavírust.

Fia, Mészöly Géza későbbre ígért tájékoztatást édesapja állapotáról.

A Szőke Szikla életútjáról a Magyar Hírlapban a közelmúltban készítettünk összeállítást.

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án született Budapesten. Már tizenegy évesen a III. kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje harminckét gólt szerzett, remekül fejelt, és általában ő rúgta a tizenegyeseket. A Vasassal négy bajnoki cím (1961, 1962, 1965, 1966) mellett három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

A Szőke Szikla 1961-ben lett a válogatott tagja, a következő tíz esztendő alatt hatvanegy alkalommal húzhatta magára a címeres mezt. E téren a Vasas játékosai közül máig ő a csúcstartó. A nemzeti tizenegyben hat gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből, s háromszor volt Európa-válogatott.

Szövetségi kapitányként hatvanegy mérkőzésen ült a kispadon. Először 1980–1983 között, amikor irányításával a nemzeti csapat első helyen jutott ki az 1982-es spanyolországi világbajnokságra abból a csoportból, ahol Anglia és Románia is szerepelt.

Mészöly Kálmánt 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, ugyanabban az évben Pro Urbe díjat kapott. 2013-ban a Vasas életműdíjat adományozott neki, 2016-ban Csík Ferenc-díjat kapott. 2018-ban megkapta a Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját, és Budapest díszpolgárává választották.

2014-ben jelent meg A Szőke Szikla életregénye című (életrajzi) regénye, amelyet Sinkovics Gáborral közösen írt. Két fia is a labdarúgásban dolgozik – ifjabb Mészöly Kálmán és Mészöly Géza is edző lett, Géza játékosként a válogatottságig jutott, és az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya is volt.

Kapcsolódó írásaink

Nyolcvanéves a Szőke Szikla

ĀMészöly Kálmán játékosként 61-szer ölthette magára a címeres mezt, szövetségi kapitányként pedig 1982-ben kivezette a válogatottat a világbajnokságra