Sport

Az amerikai profiligának ez a Gazdag-idénye

Gazdag Dániel az MLS második leggólerősebb játékosa eddig 2022-ben

Magyar válogatott labdarúgó, Gazdag Dániel is érdekelt az észak-amerikai profi bajnokság, a Major League Soccer szombati döntőjében. Nem példátlan, de nem is gyakori, hogy egy magyar idáig eljutott.

Az amerikai profiligának ez a Gazdag-idénye
Gazdag Dániel az olaszok elleni válogatott meccsen szeptember 26-án
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Az Egyesült Államok klubfutballjának voltak jobb és rosszabb periódusai. Kiemelkedőnek számított a húszas évek végétől 1931-ig tartó American Soccer League korszaka (sok magyarral, mások mellett Guttmann Béla, Konrád Kálmán, Sternberg László is játszott kint), aztán a hatvanas-hetvenes években az NASL, a North American Soccer League periódusa, ennek is több mint húsz magyar volt a részese, például Harsányi László, Horváth József, vagy a bajnoki címet is nyerő Streniczer Jenő.

A harmadik magyar időszak

A harmadik, a mostani időszak 1996-ban kezdődött, a szervezők nagyon bíztak abban, hogy az 1994-es világbajnokság keletkeztette nagy felhajtás üzleti sikereket hozhat. Számításuk nem vált be minden szempontból, de kétségtelen, hogy él és virul a Major League Soccer, amely egyre jobb játékosokat tud megnyerni magának.

Az MLS első magyarja, Vermes Péter valójában amerikai születésű. Az MLS-ben 1996-tól 2002-ig hét éven át három csapatában, a New York MetroStarsban, a Colorado Rapidsban és a Kansas City Wizardsban 209 mérkőzésen 11 gólt ért el. Legsikeresebb évében, 2000-ben nemcsak a bajnoki címet (MLS Cup) nyerte el a Varázslókkal, hanem megválasztották az év legjobb védőjátékosának. Ismert róla, hogy édesapja 1956 után Magyarországról emigrált, ő pedig játszott a Rába ETO színeiben az NB I-ben is.

Rajta kívül kilenc magyar játékosa is volt, illetve van az MLS-nek, az odaszerződés időrendi sorrendjében Urbányi István (1997), Hercegfalvi Zoltán (2009), Nikolics Nemanja, Németh Krisztián, Sallói Dániel és Stieber Zoltán (2017), Baráth Botond (2019), Schön Szabolcs és Gazdag Dániel (2021). Mindannyian pályára léptek már a magyar nemzeti válogatottban is.

Nikolics Nemanja az MLS legjobb gólszerzője

Közülük eddig a legtöbbre Nikolics Nemanja vitte, aki háromszoros magyar, majd lengyel gólkirályi címe után 2017-ben, a Chicago Fire játékosaként, az MLS-ben is a legjobb gólszerzőnek bizonyult, 35 mérkőzésen szerzett 24 góljával. Érdemeit csak növeli, hogy a Szeles Város alakulata az ott töltött három idénye alatt csak az elsőben jutott túl az alapszakaszon, de a rájátszás első mérkőzésén akkor is simán kikapott a New York Red Bullstól.

Csapatával Németh Krisztián jutott a legtöbbre, három MLS-klubja közül a Sporting Kansas Cityvel kupát (2015), a Columbus Crew-val bajnokságot (2020) nyert. Hét éve játszott a kupadöntőn a Philadelphia Union ellen, az 1–1-et követő 11-es párbajban hibázott, de társai végül megnyerték a szétlövést és a kupát. Nem mellesleg a rendes játékidőben ő érte el csapata egyenlítő találatát. Columbusiként keveset játszott, a Seattle Sounders elleni fináléban nem kapott szerepet – ám statisztikailag bajnok lett.

Sallói Dániel a 2021-es szezonban a Kansas Cityt erősítette
Sallói Dániel (j) is a Sporting Kansas Cityt erősítette
Fotó: AFP/Jamie Squire

Sallói Dánielnek is van titulusa az Államokból. A 2017-es US Open Cupon jelentős részt vállalt a végső győzelemből, hiszen az döntőben a New York Red Bulls ellen a 43. percben állt be csereként az első gólt szerző Blessing helyére a Sporting Kansas Citybe és a 66. percben Feilhaber asszisztjából ő szerezte csapata második gólját a végül 2–1-re megnyert találkozón.

Gazdag egyre értékesebb az USA-ban

A sor pedig most Gazdag Dánielen. Az 1996-ban született középpályás már magyar bajnokként, Magyar Kupa-győztesként (mindkettőt a Bp, Honvéddal nyerte) szerződött a Philadelphia Unionba, a transfermarkt.de átigazolási szakportál szerint 1.64 millió euróért. Jellemző a kinti sikereire, hogy ugyanez a honlap immár 3,5 millióra tartja az értékét. A 2021-es szezonban 28 bajnokin 5 gólt szerzett, 2022-ben viszont 36 MLS-találkozón 23-szor talált a kapuba, s ezzel második a góllövőlistán, valamint rekorder klubja történetében. Csapata a Keleti főcsoport élén végzett az alapszakaszban, majd megnyerte a playoffban a tulajdonképpeni bajnoki negyeddöntőt és elődöntőt – utóbbiban gólt is szerzett – a Cincinnatti és a New York City FC ellen. Így készülhet a szombati, Los Angeles-i döntőre, amelyen a helyi csapat a Los Angeles FC lesz az ellenfél.

Kapcsolódó írásaink

Távozik a Leipzig ügyvezetője

ĀMintzlaff 2014 óta tevékenykedett a Leipzignél, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a csapat feljutott a másodosztályból az élvonalba