Sport

A NOB 540 millió dollárt osztott szét a nyári játékok sportágainak világszövetségei között

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 39,48 millió dollárt kapott

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 540,29 millió dollárt osztott szét a tavaly nyári tokiói ötkarikás játékok műsorán szereplő sportágak nemzetközi szövetségei között.

A NOB 540 millió dollárt osztott szét a nyári játékok sportágainak világszövetségei között
Az olimpiai bevételek elosztásából kimaradt a baseball-softball, illetve a japán fővárosban debütált négy sportág – a karate, a gördeszka, a sportmászás és a szörf – nemzetközi szövetsége
Fotó: AFP

Az insidethegames.biz portál beszámolója szerint az összeg hajszálra megegyezik azzal, amennyit a 2016-os riói olimpia után együttesen kapott az érintett 28 szövetség.

Az elosztásnál a legjobban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) járt, amely 39,48 millió dollárhoz jutott. A NOB-tól érkezett pénzek listáján a második helyre holtversenyben a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) és a vizes sportokat tömörítő Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) került 31,36–31,36 millióval.

Mögöttük ugyanúgy 24,34 millióval áll öt világszövetség is: a kosarasoké, a labdarúgóké, a röplabdázóké, a teniszezőké és a kerékpárosoké.

A legkevesebbet – egyformán 12,98 millió dollárt – az öttusázók, a golfozók és a rögbisek nemzetközi szövetsége kapta.

A bokszolók támogatását ugyanakkor visszatartotta a NOB, amely hosszú ideje rossz viszonyban van a sportági világszövetséggel, az IBA-val, kifogásolva annak irányítását, az orosz elnök vezette szervezet pénzügyi, sportszakmai tevékenységét. Már a tokiói olimpia boksztornáját is a NOB vezényelte le, s ez lesz a helyzet a 2024-es párizsi játékokon is, míg a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában nem kapott helyet az ökölvívás.

Az olimpiai bevételek elosztásából kimaradt a baseball-softball, illetve a japán fővárosban debütált négy sportág – a karate, a gördeszka, a sportmászás és a szörf – nemzetközi szövetsége.

Kapcsolódó írásaink