Sport

E-sport: Bronzérmes lett Tóth Dávid a Sim Racing World Cupon

Nagyon szoros, gigászi küzdelemben bronzérmet szerzett Tóth Dávid, a Magyar E-sport Válogatott kiválósága a Sim Racing World Cup 2022 döntőjében, amelyet október 23-án tartottak Monacóban. Újabb szenzációs teljesítményével virtuális pilótánk történelmet írt, hiszen Magyarország eddigi legjobb szimulátorsport-eredményét érte el az első Sim Racing világkupa döntőjén.

E-sport: Bronzérmes lett Tóth Dávid a Sim Racing World Cupon
Tóth Dávid: Kettős érzések kavarognak bennem
Fotó: HUNESZ

A világ legjobb idejével, az éremszerzés reményében utazott Tóth Dávid a Sim Racing World Cup 2022 döntőjére, amelyet az AS Monaco stadionjában rendeztek meg. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a szimulátoros világbajnokság döntőjén is hihetetlenül erős volt a mezőny, és ismét csak tized-, illetve századmásodpercek döntöttek a versenyzők között az Assetto Corsa játék platformján. A Magyar E-sport Válogatott kiválósága újfent szenzációs teljesítményt nyújtott: megnyerte a virtuális Red Bull Ringen tartott sprintfutamot, míg Silverstoneban és Imolában a harmadik helyen ért célba, így az utolsó pillanatig harcban állt az aranyéremért. A zárófutamon végül Tóth Dávid a negyedik helyet szerezte meg, így a gigászi küzdelemben a dobogó harmadik fokára állhatott fel összetettben.

d
Dávid a világ legjobbjai között, nemzetközi porondon ért el kiemelkedő eredményt, példát mutatva a hazai szimulátorversenyzők következő generációjának
Fotó: HUNESZ

„Kettős érzések kavarognak bennem, hiszen győzni szerettem volna a Magyar E-sport Válogatott színeiben, mégis elégedett vagyok a bronzéremmel. Úgy érzem, a Sim Racing World Cup utolsó szakaszában is sikerült kihoznom magamból a maximumot. Valamennyi előfutam igen szoros volt, és mindenki bejutott a döntőbe, amely a jelentős csúszás miatt végül nem 25, hanem csak 8 körös volt. Ezt nagyon sajnálom, hiszen így kevesebb lehetőségem nyílt arra, hogy ott is megmutathassam a legjobb tudásomat – nyilatkozta az immár világbajnoki bronzérmes Tóth Dávid, a K & H MNEB SIM Liga korábbi kétszeres győztese, aki 2022 februárja óta az Arnage Competition csapat tagja. Mint elmondta, a barcelonai pályán zajlott a zárófutam, amelyet Szlovénia legjobbja, Jernej Simončič nyert meg, ezzel a kilencedik világbajnoki címét szerezve meg. Akinek a magyar versenyző gratulált az eredményéhez, mert végig nagyon jól versenyzett és megérdemelt győzelmet aratott. Tóth Dávid köszönetét fejezte ki a Magyar E-sport Szövetségnek, a HUMDA-nak és a Szerencsejáték Zrt.-nek, továbbá Pinczés Ádám csapattársának azért a támogatásért, amelyet a felkészülés és a verseny során számára nyújtottak.

Rendkívül büszkék Tóth Dávid teljesítményére, aki a világ leggyorsabbjaként képviselte hazánkat és egyben Európát is a Sim Racing World Cup 2022-es döntőjében – hangsúlyozta Biró Balázs, a HUNESZ elnöke. Kiemelte: Dávid káprázatosan versenyzett, a második sprintfutamon például az egész mezőnyt maga mögé utasította, ami fantasztikus sikernek számít. „Sajnálatos módon a szimulátoros világbajnokság monacói fináléjának a lebonyolítása nem volt zökkenőmentes. A spanyol versenyző, Pedro Sanchez szabálytalansága miatt óvást adtunk be, de nem kapott büntetést, így Dávid csupán 1 ponttal lemaradva végzett a harmadik helyen” – mutatott rá az elnök.

Biró Balázs hangsúlyozta, hogy Dávid többszörös SIM Liga bajnokként a világ legjobbjai között, nemzetközi porondon ért el
kiemelkedő eredményt, ezzel példát mutatva a hazai szimulátorversenyzők következő generációjának. „A szimulátorsport egy olyan határterülete az e-sportnak és az autósportnak, ahol ugyanazokra a képességekre van szükség, mint az autósportban, így nagyszerű eszköz arra, hogy a fiatalabbakat is aktívan bevonjuk a versenyzés világába” – mondta a HUNESZ elnöke. A HUNESZ és a HUMDA stratégiai együttműködésének köszönhetően remélhetőleg a jövőben még többen vehetnek részt hasonlóan rangos versenyeken, ahol a Magyar E-sport Válogatott tagjaként képviselhetik Magyarországot – tette hozzá Őry Kornél, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. sport- és közlekedésbiztonsági szakértője.

Kapcsolódó írásaink

Felnőtt játékok

ĀAz ország kedvenc lottójátéka, az ötöslottó 1957-ben, vagyis 65 évvel ezelőtt indult hódító körútjára + GALÉRIA