Sport

Mi lesz veled, Vörös Bika?

Dietrich Mateschitz halála befolyásolhatja a Red Bull-klubok anyagi hátterét

A hétvégén 78 éves korában elhunyt osztrák mágnás, Dietrich Mateschitz halálával óriási veszteség érte a sportéletet is. Elemzők szerint bizonytalanná válhat a Red Bull Forma–1-es csapat, vagy az RB Salzburg és az RB Leipzig labdarúgó-csapatának is a sorsa – legalábbis, ami az eddigi költségek szinten tartását illeti.

Mi lesz veled, Vörös Bika?
Dietrich Mateschitz
Fotó: Herbert Neubauer / AFP

A halála előtti utolsó teljes évéből származó adatok szerint 25,4 milliárd dollárral rendelkező Mateschitz olyan ember volt, amilyennek nagyon sokan szeretnének lenni, s csak alig valakiknek sikerül. A legszívesebben farmerben járt, s mindig kimondta, amit gondolt. Jobboldali populistának bélyegezték, leginkább azért, mert a menekültválság idején elmondta, hogy nem ért egyet a befogadópolitikával.

Ausztria német megszállása alatt, 1944-ben született Stájerországban, a szülei tanárok voltak. Nem kapkodott el semmit, tíz éven keresztül járt a bécsi egyetemre, míg végül 1972-ben marketingből diplomázott. Dolgozott az Unilevernél, majd a Blendaxnál, utóbbi elsősorban fogpasztáiról volt híres. Rengeteget utazott üzleti utakra, ezek egyikén felfedezte magának a thaiföldi üzletember, Chaleo Yoovidhya által szabadalmaztatott Krating Daeng energiaitalt – ebből lett aztán némi módosítással a Red Bull ital. (A Yoovidhya család 51 százalékos tulajdonosa a Red Bull GmbH-nak. Dietrich Mateschitzé volt a további 49 százalék.)

1984-ben indult a Red Bull cég európai karrierje, Ausztriában 1987-ben vezették be a piacra az italt. Az üzletember akkortól szívesen áldozott a szenvedélyét is jelentő extrém sportokra, de a nevét a Forma–1 és a két futballcsapat helyezte ebben a szférában új dimenzióba. Az F1-ben 2001-ig a Saubert támogatta, de egy személyi kérdésen összevesztek. 2004-től a Jaguar mögött állt, ebből lett a Red Bull Racing. De a Red Bull cég lett a tulajdonosa a Toro Rossónak, mai nevén az Alpha Taurinak is.

Három földrészen négy minőségi futballcsapatot működtet a Red Bull – noha Dietrich Mateschitzről soha nem derült ki, hogy valójában szereti-e a futballt. A brazil Red Bull Bragantino, a New York Red Bulls, az RB Salzburg vagy az RB Leipzig kizárólag üzletileg érdekelte.

Futballszakmailag a lipcsei klub a legsikeresebb, amely alig több mint tíz év alatt a német Bundesliga élcsapatai közé emelkedett. Szerepelt már a Bajnokok Ligája elődöntőjében is. Első trófeáját, a Német Kupát idén tavasszal nyerte meg.

Egy, a napokban megjelent összegzés szerint a három magyar válogatott játékost, Willi Orbánt, Szoboszlai Dominikot és a sérült Gulácsi Pétert foglalkoztató „bikák” a 2020–2021-es pénzügyi évben új rekordforgalmat, 372 millió eurót könyveltek el, 50 millióval többet, mint az előző évben. Egy, a koronavírusjárvánnyal terhelt nehéz esztendőben! Ebben benne volt Timo Werner eladása, a Chelsea 53 millió eurós átigazolási díjat fizetett érte. A német válogatott csatár 2022 nyarán visszatért, de az üzleten harmincmillió eurót keresett a lipcsei klub. Az RB Leipzig az elmúlt években közel 200 millió eurót kapott négy játékos, Werner, valamint Naby Keita, Dayot Upamecano és Ibrahima Konaté elengedéséért. A keret mai értékét már közel félmilliárd euróra becsülik.

Ugyanakkor a költségek is folyamatosan nőnek, emelkednek az igények és a fizetések. A Red Bull GmbH a lipcsei részvények 99 százalékát birtokolja – a klub körülbelül 59 millió euróval tartozik a részvénytársaságnak.

Ahogyan egy a napokban megjelent német forrás írta, egyelőre nem világos, hogy a csoporton belül újraosztják-e az erőviszonyokat, és ha igen, hogyan. Dietrich Mateschitz örököse házasságon kívül született fia, Mark lehet.

Kapcsolódó írásaink