Sport

Verstappen meghódította Amerikát

A nemzetközi média elsősorban az idénybeli 13. futamgyőzelmét arató Max Verstappennek, a Red Bull kétszeres világbajnokának diadaláról, valamint az osztrák istálló konstruktőri vb-címéről írt a vasárnapi Forma–1-es Egyesült Államok Nagydíj másnapján, több helyen is megemlítve a Red Bull céget alapító és szombaton elhunyt Dietrich Mateschitzet.

Verstappen meghódította Amerikát
Értékes pontokat veszíthet Fernando Alonso
Fotó: AFP/Patrik T. Fallon

A brit Daily Mail szerint: „A megállíthatatlan Max Verstappen megszerezte idénybeli 13. futamgyőzelmét, ezzel olyan nagyságokhoz csatlakozott, mint Michael Schumacher és Sebastian Vettel.” Az olasz La Repubblica: „A világbajnok egy kerékcsere közben bekövetkezett hiba miatt kénytelen volt felzárkózni, de ezúttal sem hibázott. A Red Bull a konstruktőri világbajnoki címet az alapító és szombaton elhunyt Dietrich Mateschitznek ajánlotta.”
Órákkal az Egyesült Államok Nagydíj után a versenybírók megfosztották a futamon elért hetedik helyezésétől Fernando Alonsót. Az Alpine kétszeres világbajnok versenyzőjét az után büntették, hogy igazat adtak a Haas istálló óvásának, mely szerint a spanyol pilóta versenyautója nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.
Az egyesült államokbeli csapat az Alpine mellett a Red Bull ellen is óvást nyújtott be, mindkét esetben azt kifogásolta, hogy Alonso, valamint a negyedik Sergio Pérez versenyautója is úgy folytatta a viadalt, hogy ütközésben megsérült a karosszériája, amely ellentétes a szabályokban előírtakkal.
A versenybírók a Red Bull elleni óvást elutasították, Alonso esetében viszont 30 másodperces utólagos időbüntetést határoztak meg, így a spanyol pilóta a hetedikről a 15. helyre csúszott vissza a végeredményt tekintve.
A Haas azt kifogásolta, hogy egy ütközés után Alonso úgy folytatta a versenyt, hogy a jobb oldali visszapillantó tükre folyamatosan mozgott, majd le is esett a helyéről. „Egy versenyautónak mindig biztonságos állapotban kell lennie a futam közben, és ebben az esetben a 14-es rajtszámú autó nem felelt meg ennek az előírásnak. Ez az Alpine istálló felelőssége” – írták közleményükben a versenybírók.
A Renault tulajdonában lévő Alpine csapat röviddel a büntetés után jelezte, fellebbez a döntés ellen, mert álláspontja szerint a Haas az előre meghatározott határidőhöz képest 24 perccel később nyújtotta be az óvását, melyet így érvénytelennek kell tekinteni.
Az idény utolsó futamain mindkét istállónak fontosak a megszerzett pontok, a konstruktőrök versenyében ugyanis az Alpine a McLarennel van nagy versenyben a negyedik helyért, míg a Haas az AlphaTaurival küzd a nyolcadik pozícióért.

Kapcsolódó írásaink