Sport

Elhagyta hazáját az Orosz Olimpiai Bizottság főtitkára

Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROB) főtitkára ,a 39 éves  Anasztázia Davidova az Egyesült Arab Emírségekbe menekült, de úgy döntött, hogy nem mond le állampolgárságáról.

Elhagyta hazáját az Orosz Olimpiai Bizottság főtitkára
Három éve Vlagyimir Putyin meglátogatta az Anasztázia Davidova vezette s róla elnevezett moszkvai edzőközpontot
Fotó: AFP/Alekszejev Nyikolszki


Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik kedvenc sportolója, a 13-szoros világ-, ötszörös olimpiai bajnok szinkronúszó elhagyta Oroszországot. Több külföldi média beszámolója szerint az után döntött így, miután az elnök részleges katonai mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt hazájába.

A Match TV orosz állami információja szerint Davidova – aki 2014 óta az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) főtitkára – jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban lakik, és nem tervezi a visszatérést hazájába.

Az insidethegames.biz honlap beszámolója szerint Valentina Nemogajeva, az Orosz Szinkronúszó Szövetség ügyvezető titkára az orosz állami hírügynökségnek megerősítette, hogy Davidova kérte a szervezettől elnökségi tagságának megszüntetését, de továbbra is meg kívánja őrizni orosz állampolgárságát. „Nem tudom, miért távozott az országból. Az egyetlen kérdésem az volt, hogy lemondana-e az orosz állampolgárságról? Azt írta nekem, hogy nem mond le. És ez azt jelenti, hogy nem örökre ment el” – nyilatkozta Nemogajeva.

A ROC elnöke, Sztaniszlav Pozdnyakov – aki az ukrajnai háború elkötelezett támogatója – korábban azt állította, hogy nem tudott Davidova távozásáról. Tatyana Pokrovszkaja, az orosz válogatott szinkronúszó edzője az mondta: „Számomra Davidova távozása meglepetés. Nem is tudok erre mit mondani.” A KP Sport szerint nem lehetett számítani arra, hogy az orosz sport történetének legnehezebb pillanatában távozik nemzetünk egyik legnevesebb sportolója, a szinkronúszó Anasztázia Davidova.

Kapcsolódó írásaink