Sport

Különleges számok a különleges katari vb-vel kapcsolatban

Egy hónap múlva kezdődik a labdarúgó-világbajnokság

Éppen egy hónap múlva, november 20-án, a Katar–Ecuador-mérkőzéssel kezdődik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság. Esélylatolgatás és mérföldkövek a felkészülés hajrája előtt.

Különleges számok a különleges katari vb-vel kapcsolatban
Reece James (piros mezben) egyike azoknak a futballistáknak, akik sérülésük miatt versenyt futnak az idővel. Jobbra a német Jamal Musiala
Fotó: dpa via AFP/Christian Charisius

A világbajnokságok történetében először, minden résztvevő válogatott 26 játékost nevezhet be. A keretek véglegesítésének határnapja november 13., más források szerint november 14., magyar idő szerint 19 óra. Három válogatott már közölte a kerethirdetés napját, a brazilok november 7-én, az amerikaiak november 9-én, a németek november 10-én teszik nyilvánossá a névsorukat.

A korábbi 35-ös előzetes keretekkel ellentétben idén 35–55 fős bő keretet jelölhetett ki minden szövetségi kapitány, alkalmasint ennek nincs nagy jelentősége, ötcsapatnyi névsorba tényleg minden szóba jöhető jelölt befér. Ennek határideje október 21. Angol források szerint Gareth Southgate, a Háromoroszlánosok szövetségi kapitánya ki fogja használni a maximális lehetőséget, mégpedig úgy, hogy beírja a listára sérült játékosait is, kicsit a csodában bízva. Így kerülhet a listára például Reece James vagy Kyle Walker. Abban nyilvánvalóan a többi kapitány is hasonló terveket sző, hogy az ötvenötös lista elég bő ahhoz, hogy minden olyan számításba vett, de sérült játékost beírjanak rá, akinek a felépülésre legalább minimális esélye van.

A huszonhatos névsorok már véglegesek lesznek – kivéve, ha a játékosok közül valaki megfertőződik koronavírussal. Ebben az esetben 24 órával a következő mérkőzés előttig lehet cserélni.

Néhány játékosról már most (szinte biztosan) lehet tudni, hogy kénytelen lesz kihagyni a világbajnokságot. Ilyen a francia Ngolo Kanté, a holland Gini Wijnaldum, az argentin Paulo Dybala, a portugál Diogo Jota.

A legerősebb európai bajnokságokban egy héttel a torna rajtja előtt, november 13-án játsszák a vb előtti utolsó bajnokikat. Igaz ez például az olasz Serie A-ra is, noha a Squadra Azzurra nem jutott ki a tornára. A kluboknak ez után kell elengedniük a világbajnoki keretekbe behívott játékosokat, így a keretek nem egészen egy héttel a torna rajtja előtt lesznek véglegesek.

Sürgeti a csapatokat az idő, különösen azokat, akik úgy döntöttek, hogy még a helyszínen, illetve annak környékén felkészülési találkozót játszanak. Ilyen például a német csapat, amely november 16-án, tehát három nappal a találkozó után már meccset játszik Ománban.

Kapcsolódó írásaink