Sport

A Harcosok nyerték a kaliforniai kosárlabda-rangadót

A címvédő Golden State Warriors simán, 123–109-re legyőzte a vendég Los Angeles Lakerst az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) 2022/23-as szezonjának nyitónapján.

A Harcosok nyerték a kaliforniai kosárlabda-rangadót
Stephen Curry már az első mérkőzésen csúcsformában játszott
Fotó: AFP/Tayfun Coskun

A San Francisco-i Warriors (Harcosok) játékosai a szezonnyitó mérkőzés előtt átvették a bajnoki gyűrűket a Chase Centerben, ahol felvonták a hetedik NBA-diadalt jelképező zászlót.

A finálé legjobbjává választott Stephen Curry köszöntőjében kitért honfitársára, a kétszeres olimpiai és világbajnok Brittney Grinerre is, aki február óta Oroszországban raboskodik kábítószer-csempészet vádjával. „Kihasználjuk az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmet a kosarastársadalom egyik kiemelkedő tagjára. Brittney Griner ma 32 éves, és 243 napja igazságtalanul ül börtönben Moszkvában. Reméljük, hamarosan hazatér, és mindenki megteszi a szükséges lépéseket ennek érdekében" – mondta az ünnepségen Curry.

Grinert azután ítélték el augusztusban, hogy az orosz rendőrség hasisolajat tartalmazó vapepatronokat talált a poggyászában a Moszkva melletti seremetyevói nemzetközi repülőtéren. A múlt héten Griner védői fellebbeztek a 9 éves börtönbüntetés ellen. Az Egyesült Államok fogolycserét ajánlott: a kosárlabdázóért Viktor But orosz fegyverkereskedőt adnák, aki 25 éves büntetését tölti az Egyesült Államokban.

A CNN-nek adott interjújában Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hajlandó lenne találkozni Vlagyimir Putyinnal a jövő havi G20-találkozón, ha az orosz vezető az őrizetbe vett WNBA-sztárról akarna tárgyalni.

A kaliforniai rangadón a 27 ponttal is vezető házigazdáknál Curry volt a legeredményesebb 33 ponttal, míg a másik oldalon a 20. NBA-idényét taposó LeBron James 31 ponttal, 14 lepattanóval és 8 gólpasszal, Anthony Davis pedig 27 ponttal zárt.

A szezonrajt másik mérkőzésén a júniusi nagydöntőt 4–2-re elvesztő Boston 126–117-re verte a Philadelphiát, főként Jylen Brown és Jayson Tatum 35-35 pontjának köszönhetően. A Sixersben James Harden ugyancsak 35-öt szórt.

Kapcsolódó írásaink