Sport

Visszatérhetnek a ringbe az orosz ökölvívók

Az orosz  Umar Kremljov vezette Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) visszavonta az orosz és fehérorosz sportolók részvételi tilalmát a nemzetközi versenyeken.

Visszatérhetnek a ringbe az orosz ökölvívók
A jereváni tisztújító kongresszuson arról szavaztak, hogy ne legyen választás
Fotó: iba.sport

Az IBA közölte, hogy két ország ökölvívói azonnali hatállyal nemzeti zászlók alatt küzdhetnek, míg Oroszország és Fehéroroszország technikai tisztségviselői részt vehetnek az IBA versenyeken, és a két ország himnuszát játsszák, amennyiben orosz vagy fehérorosz versenyzők aranyérmet szereznek.

Ez ellentétben áll a NOB azon ajánlásával, amely szerint a nemzetközi szövetségek határozatlan időre felfüggesztik az oroszországi és fehéroroszországi sportolókat, mivel nemzeteik érintettek az ukrajnai invázióban.

A holland ökölvívó szövetség vezetője, Boris van der Vorst bírálta az IBA döntését, amelyet teljesen elfogadhatatlannak minősített.

Van der Vorst abban reménykedett, hogy Umar Kremljov kihívója lehet a Jerevánban tartott rendkívüli IBA kongresszuson, de a küldöttek többsége úgy döntött, hogy ne legyen választás. A holland elnök szerint Kremljov akciója ellentmond a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásának, és jobban elválasztja az IBA-t az olimpiai mozgalomtól.

Az Insidethegamesnek  adott nyilatkozatában a NOB szóvivője azt mondta, hogy a december 5-7-re tervezett végrehajtó bizottsági ülésen teljes mértékben áttekinti az ökölvívás általános helyzetét, beleértve az egyéb közelmúltbeli fejleményeket, például a rendkívüli kongresszus eredményeit.

Oroszország viszont üdvözli az IBA döntését, Oleg Matycin orosz sportminiszter úgy véli, hogy ez jelentős diadal az ország számára, és reméli, hogy több szervezet követi az ökölvívók példáját

„Őszintén szeretnék gratulálni ökölvívóinknak a nagyon fontos győzelemhez. Nemcsak indulhatnak a tornákon, de most már Oroszország zászlaja alatt versenyezhetnek” – mondta Matycin a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Az IBA döntése ellenére Oroszország és Fehéroroszország ökölvívói nem indulhatnak az október 13. és 22. közötti montenegrói női Európa-bajnokságon – de csak azért, mert az Európai Boksz-szövetség (EUBC) szerint a nevezési lista lezárult.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom