Sport

Kiüti magát az ökölvívás az olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kijelentette, hogy rendkívül aggódik, miután a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség jereváni rendkívüli kongresszusán ismét elmaradt az elnökválasztás, így továbbra is az orosz Umar Kremljov az IBA vezetője.

Kiüti magát az ökölvívás az olimpiáról
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Umar Kremljov, az IBA elnöke a moszkvai ökölvívó sportközpont átadásán
Fotó: AFP/Gavril Grigorov

A NOB vezetői nem alaptalanul aggodnak az amatőr ökölvívás olimpiai jövője miatt, mert amit a nemzetközii szövetség vezetése az utóbbi években tett, az több mint botrányos. A visszaélések miatt a NOB már a 2020-as olimpián is megfosztotta a nemzetközi szövetséget az ötkarikás játékok boksztornája szervezésének és rendezésének jogától, kritizálta az IBA irányítását, pénzügyi és sportszakmai működését, és kifogásolta, hogy az ukrajnai háború kirobbanása után is pénzügyileg nem független a Gazprom orosz állami olajvállalattól.

A hétvégi jereváni rendkívüli kongresszusra azért került sor, mert a májusi isztambuli kongresszuson Umar Kremljov minden riválisát jogtalanul kizárták. Mindezek után az elnököt megerősítették tisztében, ám úgy maradt az IBA élén, hogy valamennyi vetélytársát visszaléptették, köztük a legesélyesebbnek tartott holland Boris van der Vorstot is. Az ellenjelöltek az IBA akkori sajtóközleménye szerint nem feleltek meg a világszövetség által előírt követelményeknek, Van der Vorst fellebbezése és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozata nyomán az IBA megismételt elnökválasztást írt ki.

Már az újabb tisztújító kongresszus helyszíne miatt is nagy vita alakult ki, de az elnök ragaszkodott Jerevánhoz, ahol gyanús körülmények között az elnökválasztás ismét elmaradt.

Az insidethegames.biz honlap beszámolója szerint a drámai és heves rendkívüli kongresszus technikai okok miatt egy órával késett, ezalatt 24 nemzeti szövetséggel nőtt a küldöttek száma. Az első egyeztetésen 97 nemzeti szövetség volt jelen személyesen és 30 online. Amikor azonban az áramkimaradás (!) után újra számolták a küldötteket, 99 nemzeti szövetséget regisztráltak jelenlévőként, 52-t pedig online, tehát 24-gyel többet. A szavazásra jogosult nemzeti szövetségek száma egy próbaszavazást követően tovább nőtt, összesen 152-re.

Mindezek után a szavazásra jogosultak többsége, 74,65 százaléka úgy döntött, hogy a rendkívüli kongresszuson ne legyen elnökválasztás, aminek következtében Van der Vorst és számos támogatója elhagyta a termet. Így a 39 éves Kremljov maradt az IBA vezetője, aki 2017 és 2021 között az Orosz Ökölvívó Szövetség főtitkára volt.

A francia küldött szerint rajtuk nevet a világ, de ennél sokkal súlyosabb a helyzet. A NOB jelezte: „A kongresszuson történt zavaró fejleményeket követően a végrehajtó testületnek a következő ülésén teljes mértékben át kell tekintenie a helyzetet.”

A NOB korábban kizárta a nemzetközi szövetséget a 2024-es párizsi olimpiai selejtezőinek és ökölvívóversenyének lebonyolításából. Az ökölvívás nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpiai játékok sportprogramjában sem, és Umar Kremljov vezetésével esélytelen, hogy visszakerüljön a programba.

Kapcsolódó írásaink