Sport

Visszaszerezheti a trónt a Tampa Bay a jégen

A 32 csapatos észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2022/23-as szezonja a pénteken a Nashville Predators–San Jose Sharks prágai mérkőzéssel kezdődik. Az erőviszonyok alapján a címvédő Colorado Avalanche, illetve döntős ellenfele, a Tampa Bay Lightning küzdhet a Stanley Kupáért.

Visszaszerezheti a trónt a Tampa Bay a jégen
Alekszandr Ovecskin (jobbról) az új szezonban elérheti az 1500 pontos álomhatárt
Fotó: AFP/Scott Taetsch

A Colorado csapata 1996 és 2001 után tudott ismét Stanley Kupát nyerni, és bár a kapus Darcy Kuempert és a csatár Nazem Kadrit elveszítette a nyári játékosmozgás során, a csapat magja együtt maradt. Visszaszerezheti ugyanakkor a trónját a Tampa, amely 2004-ben, majd 2020-ban és 2021-ben is bajnok volt. A keretből két kiváló játékos, Ryan McDonaugh és Ondrej Palat távozott, de sikerült őket pótolni.

A bajnoki elsőségért folyó harcba jó eséllyel szólhat bele keletről az előző idényben alapszakaszgyőztes Florida Panthers, az egyre inkább összekovácsolódó Carolina Hurricanes és New York Rangers, nyugatról pedig a Calgary Flames, valamint a másik albertai alakulat, az eddigi gyenge pontnak számító kapusposzton erősítő Edmonton Oilers.
A Toronto Maple Leafs az elmúlt években jól játszott az alapszakaszban, de a rájátszás első körén képtelen túllépni csaknem két évtizede.

A szezonban több játékos mérföldkőhöz érkezhet. A Vegas Golden Knightshoz szerződött Phil Kesselnek nyolc mérkőzés hiányzik, hogy az NHL „Ironman-je” legyen, megszakítás nélkül 990 találkozón lépjen jégre, ami szinte hihetetlen a sok ütközéssel és nagy lövésekkel járó sportágban. Ha pedig 44 pontot gyűjt, akkor „ezredes” lesz.
A pittsburghi Sidney Crosby és a washingtoni Alekszandr Ovecskin közelít az 1500 ponthoz. Előbbinek ehhez 91, utóbbinak 90 hiányzik. Az orosz csatárt 22 gól választja el, hogy az örökrangsor második helyére ugorjon, megelőzve Gordie Howe-t (801), és akkor már csak Wayne Gretzky lenne előtte (894).

Az ezerpontos határhoz érkezhet meg Kessel mellett a bostoni Patrice Bergeron (982) és a tampai Steven Stamkos (972), akinek ráadásul csak 19 gól kell az 500-hoz. A minnesotai Marc-Andre Fleurynek 32 győzelem hiányzik, hogy a kapusok örökrangsorában megelőzze az 551 sikerrel második helyen álló Patrick Royt. Martin Brodeur 691 diadala behozhatatlannak tűnik.

Prága után majd novemberben is lesz még Európában összecsapás: Tamperében a Columbus Blue Jackets és a Colorado mérkőzik meg kétszer. Két szabadtéri találkozót szerveznek: január 2-án a hagyományos Winter Classicon Bostonban a Bruins fogadja a Pittsburgh Penguinst, míg február 18-án a „stadionsorozaton” a carolinai Raleigh-ben a helyi Hurricanes látja vendégül a Washington Capitalst. Az All Star-gálát február 4-én tartják a floridai Sunrise-ban, a Panthers csarnokában.

A 32 csapat fele, a legjobb nyolc–nyolc keleti és nyugati együttes – jut majd be az április közepén rajtoló rájátszásba, és ekkor veszi kezdetét a Stanley Kupáért folyó csaknem két hónapos csata.

Kapcsolódó írásaink