Sport

Nézőcsúcs Sydney-ben

A 2018-as női kosárlabda-világbajnoksághoz képest több mint kétszer annyi nézője volt a hétvégén befejeződött vb-nek Sydney-ben.

Nézőcsúcs Sydney-ben
Tizenegyedik világbajnoki győzelmét ünnepelte az amerikai csapat
Fotó: AFP/Cheung

A világbajnokság döntőjét 15 895 szurkoló látta sydney-i SuperDome-ban, ahol az Egyesült Államok csapata sorozatban negyedszer győzött, 83–61-re verte a kínai együttest. Ezzel megdőlt az 1953-as chilei női kosárlabda-világbajnokság nyitómérkőzése óta fennálló napi nézőcsúcs. Összesen 145 519 szurkoló vett jegyet a vb-re, amely szintén rekord, s több mint kétszerese a 2018-as spanyolországi világbajnokság nézőszámának.

Az utolsó napi telt házban a hazai csapat jó szereplésének is döntő szerepe volt, ausztrál válogatott a harmadik helyért játszhatott, 95–65-re legyőzte Kanadát és ezzel bronzérmes lett.

A sportág 19. női vb-jén az olimpiai bajnok amerikaiak megdöntöttek két rekordot: 145 pontot szórtak a dél-koreaiaknak, majd megnyerték sorozatban a 27. vb-mérkőzésüket is, ezzel túlszárnyalták saját csapatrekordjukat, amelyet azóta 30-ra javítottak. Az Egyesült Államok legjobbjai a világbajnokságokon immár 30 meccs óta veretlenek, és 11. aranyérmükkel automatikusan kvótát szereztek a 2024-es, párizsi olimpiára.
A kínaiak eddig kétszer állhattak vb-dobogóra, 1983-ban bronz-, 1994-ben pedig ezüstéremmel zártak, a tavalyi Ázsia-bajnokságon pedig másodikok lettek Japán mögött.

Kapcsolódó írásaink