Sport

Átírta a City a rekordok könyvét a manchesteri derbin

Pep Guardiola együttese 6–3-ra nyerte a rangadót

Kilencgólos kilencven percben nyerte meg a City a manchesteri derbit az angol labdarúgó-bajnokságban. A Premier League vasárnapi rangadóján: Manchester City–Manchester United 6–3.

Átírta a City a rekordok könyvét a manchesteri derbin
Erling Haaland + Phil Foden: három + három gól
Fotó: Lindsey Parnaby / AFP

A két csapat 186 korábbi egymás elleni találkozóján még soha nem esett ennyi gól. Pep Guardiola együttese egy félidő alatt eldöntötte a találkozót, a szünetben már 4–0-ra vezetett. Később 6–1-re alakult az állás, a United az utolsó percekben kétszer szépített. A City góljait az egyaránt három gólig jutó Erling Haaland és Phil Foden, a vendégekét Anthony és a duplázó Anthony Marcial szerezte.

A vesztesek oldalán Casemiro az 59. percben állt be, Cristiano Ronaldo nem játszott.

Erling Haaland a magyar fogalmak szerint „tízesre” játszott, a hat gól közül ötben benne volt, hármat ő maga szerzett. A manchesteri derbin történetében még nem akadt ilyen teljesítmény. Egyébként ő az első futballista a Premier League történetében, aki három egymást követő hazai mérkőzésén mesterhármast ért el. 1970 óta ő az első City-futballista, aki hármat vágott a United ellen. Addig ketten voltak erre képesek, Horace Barnes 1921 októberében és Francis Lee 1970-ben. Most egy meccsen ugyanennyin eljutottak tripláig, hiszen Foden is három gólt ért el.

A Premier League történetében mindössze harmadszor fordult elő, hogy egy mérkőzésen valamelyik csapatban két játékos is három gólig jusson. 2003 májusában az Arsenal–Southampton meccsen Jermaine Pennant és Robert Pires, 2019-ben, a Leicester ugyancsak a Szentek elleni találkozóján Ayozé Perez és Jamie Vardy jutott három-három gólig.

Phil Foden a legfiatalabb játékosa, aki Pep Guardiolánál ötven gólig jutott. (22 éves, 127 napos) Lionel Messi csúcsát döntötte meg (22 éves 165 napos.)

Kapcsolódó írásaink