Sport

Elhunyt a százkétszeres magyar síbajnok, Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó

Életének 93. évében elhunyt Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó, a magyar alpesi sísport kiemelkedő alakja, kétszeres olimpikon, 102 magyar bajnoki aranyérem gazdája – tudtuk meg a Magyar Síszövetségtől. 

Elhunyt a százkétszeres magyar síbajnok, Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó
Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó
Fotó: Magyar Síszövetség archívuma

Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó a magyar alpesi sísport csodálatos energiájú, remek sportembere 102 magyar bajnoki aranyérmet nyert, ebből 64 egyéni bajnoki címet szerzett. Negyedszázadon keresztül versenyzett, a nemzetközi eredményei közül kiemelkedik az 1951-es pojanai Universiade, ahol kétszer is a dobogóra állhatott.

Két téli olimpián is képviselte Magyarországot: 1952-ben, Oslóban, majd 1964-ben, az innsbrucki téli ötkarikás játékokon, ahol a legjobb eredményét szerezte, alpesi összetettben a 19. lett.

A BBTE, majd annak 1948-as megszüntetése után a BKV Előre színeiben versenyzett, később ugyanott edzőként dolgozott. 1990-ben néhány korábbi klubtársával újra alakították a BBTE síszakosztályát, amely a 90-es években az alpesi versenyszámokban jelentős eredményeket ért el. A szakosztályt 2006-ig vezette.

A csapatbajnokságok során versenyzett együtt édesanyjával és nővérévével, majd saját lányával együtt is. Egy alkalommal vitorlázásban is nyert országos bajnokságot.

Ildikó számára a síoktatói és tanári pályája is sok örömet hozott. 1958-ban szerezte meg edzői és testnevelői diplomáját a Testnevelési Főiskolán, ahol 30 éven át tanárként sok felejthetetlen sítábort szervezett, segítségével több ezer fiatal sajátította el a sízést. Tanítványainak mindig nagy lelkesedéssel adta át a hegyek szeretetét és a síelés örömét. Évtizedeken keresztül aktív szerepet vállalt a Magyar Síoktató Szövetség munkájában.

A kiváló sportoló még 82 évesen is gyönyörű íveket húzott a havas lejtőkön…

Számtalan elismerést követően Kővári Károlynét 2021-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Életmű Trófeával tüntette ki.


 

Kapcsolódó írásaink